3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Киселчовски водопад

Price comment  Цена:
адрес:
Киселчово
имейл:
телефон:

Киселчовският водопад е поредното красиво място в Западните Родопи, близо до село Киселчово. Малък, но удивително красив и живописен, той се спуска от 12 метра, в долната част на ждрело, защитено от отвесни скали и горди борове.

Пътят до мястото е лесен, като най-трудната част е да се стигне до село Киселчово. В началото се тръгва по пътя от град Смолян към село Могилица. Трябва да се минат се Чокманово, Смилян и Кошница, които са все населени места около коритото на виещата се река Арда. Преди да се стигне село Могилица пътят се отклонява към Кремене, Надарци и Киселчово. Той не е в добро състояние на някои места и карането трябва да е внимателно – препоръчително за по-високи автомобили.

Начална точка на пътеката, по която се стига до водопада е остър десен завой, който се намира между долната и горната махала на Киселчoво. Там може да се паркира автомобила и се хваща черен път, който минава покрай реката. След сто метра по него се завива на ляво и се пресича малката Киселчовска рекичка. Излиза се на широка поляна, която е изпъстрена със стари постройки. Интересното в района е, че в миналото се е добивал уран – за любопитните туристи има останали няколко галерии. Пътеката минава покрай входа на една от тях и след това навлиза в смесена гора и започва леко изкачване. От там не е дълго пътешествие до скалния процеп откъдето се лее песента на водите на Киселчовския водопад.

В зависимост от времето на годината има шанс някои от мостовете по нея да са разрушени, но лятно време реката не е пълноводна и е възможно да се пресече по други начини – например по камъни или паднали дървета.

  • Водопади
Киселчово - Забележителност Киселчовски водопад - Снимка 1 Киселчово - Забележителност Киселчовски водопад - Снимка 2 Киселчово - Забележителност Киселчовски водопад - Снимка 3