3 stars 3 stars 3 stars

Град
Китен - райското кътче на България

Price comment  Цена:
адрес:
Китен
имейл:
телефон:
+35955036805

Съчетанието на гористите разклонения на Странджа и морето допринася за очарованието на малкото курортно селище Китен, което се превръща в райско място покрай летния сезон. Китен се намира на малък полуостров между двата малки черноморски залива Караагач и Атлиман, които се явяват двата основни плажа на градчето. В курорта има и минерален извор, който се намира близо до къмпинг "Атлиман". Водата идва от дълбочина около 700 м. В град Китен могат да се наемат колела, рикши, моторчета, коли, водни колела и други. Курорта разполага с конна база предлагаща курсове за обучение, полска езда, манежна езда и разходка с файтон. За децата в Китен се предлагат всевъзможни забавления. Организират се Нептунови шоу вечери, концерти и програми. И на двата плажа в град Китен има терени за плажен волейбол и футбол, водни мини аква паркове и приятна музика от близките заведения. Морска база "Балканика" в град Китен предлага на туристите на курорта практикуване на различни видове водни спортове - ветроходство, подводен риболов, подводна археология, яхтинг, водни ски и други такива. Базата разполага с футболно игрище, тенис кортове, тенис маси, фитнес, баскетболни и волейболни игрища, басейни и други най-разнообразни спортни развлечения. Курортът разполага и с малко пристанище, от което може да се наеме кораб за разходка до съседни селища - Приморско, Лозенец, Царево.

В близост до Китен е и парк "Ропотамо". Той обхваща устието на река Ропотамо и има площ 847 хектара. В границите на парка има 4 резервата - "Змийски остров", "Морски пелин", "Аркутино", "Водните лилии".

Има легенда, която разказва за красива девойка на име Стана Урдовизка. От нейната красота бил запленен дори султанът, който поискал да му стане жена. Стана се зарадвала много, но поставила условие- ще приеме, ако султанът освободи от данъци толкова земя, колкото успее да обиколи с кон за един ден. Успяла да обиколи цяла Странджа, но когато се завърнала конят и девойката намерили смъртта си от преумора. Така останало името на мястото, където загинали- Атлиман (Конски залив). Много почитан празник в Китен е Никулден- ден на морето и рибарите.

Китен - Забележителност Китен - райското кътче на България - Снимка 1 Китен - Забележителност Китен - райското кътче на България - Снимка 2 Китен - Забележителност Китен - райското кътче на България - Снимка 3 Китен - Забележителност Китен - райското кътче на България - Снимка 4