3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Кладнишки манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Кладница
имейл:
телефон:
0035948792531

Основан през XIII в., за историята на Кладнишкия манастир „Св. Николай” не се знае много. През годините в светата обител е имало книга, в която е била подробно описвана историята му, но през 40-те години на XX в. тя е изгорена. Така до нас са стигнали малко сведения за дейността на манастира, който в миналото е бил част от Софийското светогорие. Любопитен момент от историята му е, че по-рано манастирът се е разполагал на по-високо място от сегашното. Над светата обител тогава се е издигала крепост, която е включвала земите на манастира и е била владяна от местен болярин. След разрушаването на светата обител по време на турското робство, тя е възстановена през XIX. По-точно през 1841 година по инициатива на дядо Спас Бурнов от село Мърчаево и с даренията на много местни хора. Дядо Спас става първият игумен на манастира.

По време на национализацията Кладнишкият манастир „Св. Николай” е лишен от имотите си и постепенно религиозният живот в него запада. Всичко се променя през 1995 година. Тогава в светата обител се настанява монашеско братство. Пет години по-късно то напуска манастира, но въпреки това местните власти се заемат с отговорната задача да възстановят живота и дейността в манастирската обител. Така днес Кладнишкият манастир вече е постоянно действащ, разполага с имоти и се радва на активен религиозен живот.

В наши дни светата обител представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. Черквата е малка еднокорабна, едноапсидна сграда, с две конхи, без купол и е построена през 1841 г., а вътрешният ѝ притвор – през 1866 г. До западната фасада е долепен портик, изпълняващ ролята на открит притвор. Черквата е изографисана през 1883 г. Включва сцени на митарства, Св. Троица във вид на Тримурти и др.

Манастирският комплекс е разположен в склоновете на Витоша, съвсем близо до град София – на 20 км, и още по-близо до град Перник – 10 км. Пътят него е павиран и достъпен целогодишно, поради близостта на хижа "Селимица", която е постоянно функционираща. Целодневно на всеки кръгъл час от София до центъра на село Кладница пътува маршрутка, която тръгва от Централна гара по бул. „Христо Ботев” и преминава през Княжево, Владая и Рударци. Автобуси за селото има от Перник и от автогарата в столичния квартал Овча купел.

В Кладнишкия манастир не се предлага настаняване.

  • Манастири
Кладница - Забележителност Кладнишки манастир - Снимка 1 Кладница - Забележителност Кладнишки манастир - Снимка 2 Кладница - Забележителност Кладнишки манастир - Снимка 3