3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Пътека на здравето Кладница - Се...

Price comment  Цена:
адрес:
Кладница
имейл:
телефон:
0035976684317

Само преди няколко години група пернишки ентусиасти решават да превърнат обраслия и почти заличен маршрут от село Кладница, разположено на южните склонове на Витоша, до хижа „Селимица” в пътека на здравето. Природолюбителите заразяват с положителната си идея доста доброволци (предимно ученици, огнеборци и запалени туристи) и получават ценна помощ за тежката работа по почистването и маркирането на пътеката. „Акцията” е съгласувана с ръководството на Природен парк „Витоша”, което също оказва съдействие за реализирането на проекта.

Пътеката на здравето между село Кладница и хижа „Селимица е официално открита през април 2011 година. Идеята на създателите е маршрутът да се изминава на бос крак, за да се усети възможно най-пълноценно пулса на природата. Те се аргументират и с отдавна доказаното здравословно въздействие на ходенето без обувки.

Пътеката има обща дължина само около километър и половина и не крие никакви екстремни участъци за туристите, решили да тръгнат по нея. Напротив, преходът е лек и приятен, предразполагащ към повишен тонус и много усмивки. Маршрутът е притегателно място за начинаещи туристи и семейства. Популярността му се засилва и от факта, че между Перник и изходния пункт село Кладница има редовен автобусен транспорт. Трасето е разделено на няколко участъка, като всеки от тях е покрит с различен вид естествени материали, подходящи за босите крака на туристите.

Хижа „Селимица” също е обновена през 2011 година. Тя работи без почивен ден и разполага с двадесет легла, разпределени в 7 стаи. Посетителите й могат да ползват туристическа столова, но за тези, които искат да се поглезят, работи механа, предлагаща разнообразно меню от традиционни български ястия. Хижата е разположена в местността Ленищата, на 1305 м надморска височина, в подножието на връх Селимица (2040 м). При поглед към Витоша от юг, именно Селимица е върхът, който доминира над планината.

  • Маршрути
Кладница - Забележителност Пътека на здравето Кладница - Селимица - Снимка 1 Кладница - Забележителност Пътека на здравето Кладница - Селимица - Снимка 2 Кладница - Забележителност Пътека на здравето Кладница - Селимица - Снимка 3 Кладница - Забележителност Пътека на здравето Кладница - Селимица - Снимка 4