3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Богдан

Price comment  Цена:
адрес:
Клисура
имейл:
телефон:

Голям Богдан, или само Богдан, е най-високия връх в Средна гора (1604 м). Връх Богдан носи името на легендарния хайдутин — Богдан войвода, и е природен резерват. Първенецът на Средна гора е кръстен на Богдан войвода, който е роден в рилския град Якоруда, но се е борил против ислямизирането на българите от пиринския, разложки край, през 17 век.

От всички страни е притиснат от гори, но на юг и на север се откриват прекрасни гледки към върховете Барикади и Вълк. В южното подножие на върха, сред буковата гора се тъмнеят огромни скали, покрити с мъх и здравец, които се наричат Детелинова пещера. От връх Богдан водят началото си реките Пясъчник, Крива река и Луда Яна.

Връх Богдан е сред Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз: Печатът се намира в хижа Войводенец и в туристическия център в гр. Копривщица.

Средна гора е под носа на всички ни, но е по - рядко посещавана в сравнение със Стара планина, Родопите, Рила и другите по-големи планини. Със своите 285 км. е втората по дължина у нас.

Изкачването на връх Богдан започва от село Богдан, Карловска община, към хижа "Средногорец". В началото се върви по горския път и след около 1 час се отклонява по пътеката. Има табели и маркировката е добра. Веднага след разклона се преминава планинска рекичка. Преходът трае около 5 часа като през цялото време се върви в гората. Няколко пъти се пресича горския път към хижата. Чешми има много рядко. Неприятното е, че по-голямото изкачване е в края. За последния час се изкачва около 400-500 метра денивелация от цялата, която е около 1000 метра. Излиза се направо на поляната под връх Малък Богдан (1532 м.).

От тук се вижда Стара планина с Веженски дял от нея.

Хижа "Средногорец" е една от най-добре устроените наши хижи. Тя е най-високо разположената, работеща, средногорска хижа - 1465 м.н.в.

От тук се тръгва към вр. Богдан и от там към Копривщица. За около 20 минути се изкачва на билото и от там се виждат повечето големи върхове на планината. След още около 20 минути се изкачва на втория най-висок средногорски връх Шилигарка (1577 м.). Той е много по - огледен от обраслия в букови гори Богдан. Вижда се Алексица, Чивира, Фенера.

  • Върхове
Клисура - Забележителност Връх Богдан - Снимка 1 Клисура - Забележителност Връх Богдан - Снимка 2 Клисура - Забележителност Връх Богдан - Снимка 3 Клисура - Забележителност Връх Богдан - Снимка 4 Клисура - Забележителност Връх Богдан - Снимка 5 Клисура - Забележителност Връх Богдан - Снимка 6 Клисура - Забележителност Връх Богдан - Снимка 7 Клисура - Забележителност Връх Богдан - Снимка 8 Клисура - Забележителност Връх Богдан - Снимка 9