3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Градски туристически маршрут Кли...

Price comment  Цена:
адрес:
Клисура, пл. 20-ти април
имейл:
-
телефон:
0035931372004

Този маршрут цели да запознае гостите със забележителностите на един от най-красивите български градове - Клисура. Изходната му точка е в центъра, а първият обект за посещение - Историческият музей (площад ”20 април“).

Сградата е построена през 1926 година, във връзка с 50-тата годишнина от избухването на Априлското въстание, в което Клисура взема активно участие. Постройката е архитектурен паметник на културата, а в нея се помещава музейна експозиция, включваща две основни направления. Първото съдържа в себе си художествена галерия, бит, поминък и култура на града в епохата на Възраждането, а второто представя подробна информация за участието на Клисура в Априлското въстание.

Следващата спирка по маршрута е Павурджиевата къща - най-впечатляващият и известен паметник на възрожденската архитектура в подбалканския град. Намира се в непосредствена близост до Историческия музей. Тук можем да се запознаем в детайли с бита на заможните жители на Клисура по време на разцвета й през Възраждането. В двора на къщата е възстановена домашна розоварна - по онова време производството и търговията с розово масло са един от символите на просперитета на града.

Историята на поредния обект за посещение може да разтърси из основи душите и на най-коравосърдечните. Това е къщата на Ана Козинарова или още Ана Козинарова (разположена на едноименната улица), която при на потушаването на Априлското въстание взема отчаяно решение, за да предпази себе си и четирите си деца от поругаване. Пред угрозата башибозукът да влезе в дома й, тя хвърля първо децата, а после и себе си в кладенеца и по този начин се превръща в един от героичните символи на непримиримостта. Сградата се намира на изток, на няколко десетки метра от Павурджиевата къща.

Продължавайки на юг по улица “Ана Козинарова” буквално след минута стигаме до другата ни спирка. Тя също напомня за времената на подвизи и трагедия. Това е първата къща, възстановена след погромите по време на потушаването на Априлското въстание - Червенаковата. Намира се на улица “Марко Балабанов" и в нея са посрещнати руските войски, освободили Клисура на 10 януари 1878 година. На югоизток оттук (на няколко метра) се издига строената през XVIII век Стара църква, чиято камбанария оповестява началото на въстанието в Клисура на 20 април 1876 година.

Обиколката на клисурските забележителности продължава в североизточна посока, където се намира местността Зли дол, в която по време на Априлското въстание клисурци организират основната си отбранителна позиция. Втората такава е в местността Шайковица, откъдето Боримечката предупреждава населението, че ще бъде изпробвано черешовото топче. Това е и крайната точка на маршрута.

Клисура - Забележителност Градски туристически маршрут Клисура - Снимка 1 Клисура - Забележителност Градски туристически маршрут Клисура - Снимка 2 Клисура - Забележителност Градски туристически маршрут Клисура - Снимка 3 Клисура - Забележителност Градски туристически маршрут Клисура - Снимка 4 Клисура - Забележителност Градски туристически маршрут Клисура - Снимка 5 Клисура - Забележителност Градски туристически маршрут Клисура - Снимка 6