3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Клисура - Исторически музей

Price comment  Цена:
1
адрес:
Клисура, площад „20 април”
имейл:
st_ivanov77@abv.bg
телефон:
+35931372004

Сградата, в която се помещава Историческият музей на Клисура, е построена през 1925-1926 г. по повод 50-годишнина от Априлското въстание срещу османската власт. В продължение на 30 години жителите на града събирали пари за строежа на сградата, която да запази спомените от Априлското въстание. По случай 100-годишнината от въстанието, през 1976 г. е открита нова читалищна сграда и музейната сбирка е преместена в една от нейните зали.

Днес сбирките на Историческия музей са разположени на няколко етажа в сградата. Най-ценният експонат на музея е оригиналната камбана, с която на 20 април 1876 г. е обявено Априлското въстание. Целият втори етаж на музея разказва за участието на Клисура във въстанието. Изложени са дрехи, въоръжение на въстаниците, копие на знамето на въстаниците. Част от експонатите са свързани с отзвука на Априлското въстание в Европа и с Руско-турската война от 1877-1878 г., която е освободителна за част от България. В приземието на музея е подредена малка художествена експозиция с платна на известни български художници. Картините са оригинални и са свързани с националноосвободителното движение срещу османската власт от XIX в.

Друга част от експозицията представя поминъка на клисурци - розопроизводство, скотовъдство, както и развитието на просветата в града.

Част от Историческия музей са Павурджиевата, Червенакова и Козинаровата къща. В Павурджиевата къща, която се намира срещу сградата на музея, е възстановена домашна розоварна. В двора на Козинаровата къща се намира кладенецът, в който Цана Козинарова се хвърля с четирите си деца, за да не попадне жива в ръцете на османците. Червенаковата къща е първата възстановена къща след опожаряването на града, в която са посрещнати руските освободители.

Къщите нямат постоянно работно време, но уредниците на музея винаги ги отварят за посещение при интерес от страна на туристите. Входните такси за възрастни са по 2 лв, а за къщите-музеи по 1 лв. Предлагат се беседи на български език - 5 лв.

Работно време: 08:00 до 17:00

Клисура - Забележителност Клисура - Исторически музей - Снимка 1 Клисура - Забележителност Клисура - Исторически музей - Снимка 2 Клисура - Забележителност Клисура - Исторически музей - Снимка 3 Клисура - Забележителност Клисура - Исторически музей - Снимка 4