3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Бенковски

Price comment  Цена:
5
адрес:
Клисура
имейл:
телефон:
00359877855712

Хижа "Бенковски" е разположена в югозападното подножие на връх Малки Братанишки уши, на 1540 м надморска височина. Тя е двуетажната, масивна и стабилна сграда, която има капацитет за шестедесет и един души. Водоснабдена и електрифицирана, хижата се отоплява с печки на твърдо гориво. На разположение за посетителите са туристическа кухня, столова, телевизор и баня.

Пътят до хижата е сравнително лесен, като може да се стигне с автомобил, стига да е високо проходим. За всеки решил да тръгне пеш има няколко добре маркирани туристически пътеки. Една от най-разпространените е село Рибарица през местността Костина – тя отнеме около четири часа. От село Антон и отново от Рибарица (този път по поречието на река Заводна) може да се стигне за близо пет часа, а от гара Копривщица през местността Въртопа – пет часа и половина.

Самата хижа може да послужи като опорна точка за доста маршрути. Има две пътеки до хижа Вежен – едната минава по Соватски дол и отнема два часа и половина, а втората е по билото – тази ще коства четири часа и половина. Може също така да се стигне до хижа Паскал за около шест часа, а хижи Момина поляна и Планински извори са също близо.

Отпред на хижата има открито огнище, с наслагани пейки – прекрасно място за летните нощи. През зимата има наглед много възможности за зимни спортове, но влека е често счупен и трябва да се смени с нов. Добре е туристите да си носят храна, тъй като доставките до хижата са трудни и не винаги има нещо за ядене. Цените варират според броя на хората и нощувките и са около 8 до 10 лева на нощувка.

  • Хижи
Клисура - Забележителност Хижа Бенковски - Снимка 1 Клисура - Забележителност Хижа Бенковски - Снимка 2 Клисура - Забележителност Хижа Бенковски - Снимка 3