3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Козя стена

Price comment  Цена:
4.00
адрес:
Клисура
имейл:
телефон:
00359885994129

Хижа Козя стена се намира в местността Хайдук чешма, в Троянската планина, която е дял от Средна Стара планина. Надморската височина е 1560 метра надморска. Построена през 1940 година, а по късно преустроена, хижата е голяма триетажна сграда с капацитет от 100 места. Санитарните възли и баните са етажни, а самата сграда е водоснабдена и електрифицирана от агрегат. Отоплението е на печки с твърдо гориво. Туристите могат да ползват кухня и столова. Агрегатът в хижата се пуска само вечер и е добре да се носи фенер или свещ.

В съседство са множество обекти – връх Козя стена (1670 метра) на час и половина, хижа Ехо на два часа, заслон Академик – два часа и половина, хижа Хайдушка песен на три часа, заслон Орлово гнездо – три часа и половина, хижа Дерменка – четири часа и четиридесет минути и хижа Вежен на пет часа. Всички пътеки са маркирани, а местността е прекрасна и предразполага към хапване на открито и изследване на нови обекти.

До хижата може да се стигне по същите пътеки. От близките населени места са Село Розино – четири часа и половина, село Христо Даново, на четири часа по девет километров асфалтов път и м. Беклемето на два часа. За повече информация можете да разгледате маршрутите до хижата, които не са малко и предлагат интересни гледки.

  • Хижи
Клисура - Забележителност Хижа Козя стена - Снимка 1 Клисура - Забележителност Хижа Козя стена - Снимка 2 Клисура - Забележителност Хижа Козя стена - Снимка 3