2 stars 2 stars

Историческа Забележителност
Парк-музей Самуилова крепост

Price comment  Цена:
1
адрес:
Ключ
имейл:
телефон:
+359887112504

Самуиловата крепост се намира в клисурата край село Ключ, на около 20 км западно от гр. Петрич и само на 4 км до македонската граница. Разположена е върху хълм на брега на река Струмешница и е част от голяма укрепителна система, построена от цар Самуил в началото на XI век. Вероятно крепостта е използвана като команден пункт.

Историята разказва, че през 1014 г. войниците на византийския император Василий ІІ нанасят поражение на българската армия и вземат в плен 14 хиляди български войници. Василий ІІ нарежда всичките пленени българи да бъдат ослепени, а на всеки 100 да бъде оставен по един с едно око, за да води другарите си по обратния път към дома. Според една легенда цар Самуил не издържал на гледката на хилядите ослепени свои войници и починал. А Василий ІІ останал в историята с прозвището Българоубиец.

Националният парк-музей „Самуилова крепост” включва археологическия обект „Самуилова крепост” с консервирани 13 малки землянки и т.нар. „Голяма землянка”, както и руините на наблюдателната кула на Самуиловата крепост. Над руината е изградена панорамна площадка с мемориална композиция и експозиционна зала.

Екскурзовод има на разположение от сряда до неделя, от 8 до 16.30ч. Беседите струват 10 лв и са само на български. Безплатен е достъпа в понеделник.

  • Паркове
  • Крепости

Работно време: 08:00 до 17:00

Ключ - Забележителност Парк-музей Самуилова крепост - Снимка 1 Ключ - Забележителност Парк-музей Самуилова крепост - Снимка 2 Ключ - Забележителност Парк-музей Самуилова крепост - Снимка 3