3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Село Ковачевица - исторически и ...

Price comment  Цена:
адрес:
Ковачевица
имейл:
obs_garmen@bitex.bg
телефон:
+35975232040

Архитектурният резерват Ковачевица е селото с най-невероятните и красиви къщи в България. В Ковачевица всяка сграда е паметник на културата и е проява на гениалната мисъл на местните архитекти от преди 150-220 години. Една с друга, къщите нямат нищо общо и ни грабват с изумителната липса на симетрия във формите. Когато човек върви по тесните каменни улички на Ковачевица, горните етажи на къщите се надвесват над него сякаш се намира в тунел. Заради типичната си архитектура през 1977 г. селото е обявено за исторически и архитектурен резерват.

Селото е сгушено в Югозападните Родопи и е разположено по поречието на река Канина, на 23 км от град Гоце Делчев и на 120 км от Благоевград. Ковачевица възниква в края на XVII век. Историята разказва, че в периода на помохамданчването в Родопите българите, които не са искали да приемат чуждата вяра, избягали към планините. Така първо са се образували отделни махали, а по-късно и цяло село. По време на турското робство Ковачевица не е било управлявано от турци и затова през Възраждането се превръща в просветен и духовен център на Неврокопския район.

Сред интересните обекти за посещение в селото е църквата „Св. Никола”, която е построена през 1847 г. Камбанарията й няма равна по височина в Родопите.

От Ковачевица може да се стигне до Лещен - село с население от девет души, но пък предлагащо възможности за екотуризъм. Село Долен, намиращо се в близост, също носи статута на архитектурен резерват. Разходка е възможна и до село Рибново, известно с това, че е съхранило своя фолклор, носии и традиции. От селото тръгват няколко туристически маршрута до водопад „Синия вир” и местността „Кози камък”.

Село Ковачевица е подходяща дестинация за любителите на селския туризъм и спокойствието. Освен че могат да се разхождат из тесните калдъръмени улички, да отседнат в типична ковачевска къща, туристите могат да опитат традиционни български ястия и да се насладят на спокойствието на Родопите.

  • Резервати
Ковачевица - Забележителност Село Ковачевица - исторически и архитектурен резерват - Снимка 1 Ковачевица - Забележителност Село Ковачевица - исторически и архитектурен резерват - Снимка 2 Ковачевица - Забележителност Село Ковачевица - исторически и архитектурен резерват - Снимка 3 Ковачевица - Забележителност Село Ковачевица - исторически и архитектурен резерват - Снимка 4 Ковачевица - Забележителност Село Ковачевица - исторически и архитектурен резерват - Снимка 5