3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Параход Радецки

Price comment  Цена:
1
адрес:
Козлодуй, 82, ул. Хр. Ботев
имейл:
телефон:
+35997380753

„Радецки“ е австрийски пътнически параход, построен през 1851 г. и предназначен за редовни рейсове по река Дунав между пристанищата Галац и Оршова. Наречен е на фелдмаршал Йозеф Радецки.

Параходът "Радецки" е паметен за българската история, тъй като е използван за нелегално преминаване на четата на Христо Ботев от Румъния в България. На 16 май и 17 май 1876 "Радецки" извършва плаване към Виена и спира на редица румънски пристанища.

На палубата му, предрешени като обикновени пътници, от няколко пристанища се качват четниците и самият войвода Христо Ботев. Той връчва на капитана писмен ултиматум да акостира на българския бряг край Козлодуй, като изрича незабравимата фраза: „Тук се слуша мойта воля..”. На този параход в първа класа Ботев пише своето безсмъртно писмо до жена си Венета и невръстните си деца, дъщеря му Иванка е едва на 40 дни. Ултиматумът е изпълнен и четата на Христо Ботев слиза на българска земя.

Параходът е използван до 1918 г., а през 1924 г. е бракуван и унищожен. В началото на 1960-те в България се заражда инициатива за възстановяването му - събирани са доброволни дарения сред учениците и работещите и между 1964 и 1966 г. е построено точно копие на кораба, като са ползвани стари чертежи и снимки. В навечерието на 90-годишнината от гибелта на Ботев корабът тържествено е открит и обявен за музей. Днес е част от Стоте национални туристически обекта. Днес хиляди туристи ежегодно следват пътя на Ботевата чета, чак до връх Околчица.

Музейната експозиция е изцяло ориентирана към живота и делото на Христо Ботев и съдбата на неговата чета. Експозицията и до днес се съхранява в салон първа класа на кораба, а нейната пикова част е изнесена на масата, където Ботев пише своето велико писмо. Кабините на капитана и на екипажа са възстановени по подобие на оригиналния „Радецки”.

Днес корабът не извършва екскурзии. Работи всеки ден, като беседата за група е 3 лв.

Работно време: 10:00 до 18:00

Козлодуй - Забележителност Параход Радецки - Снимка 1 Козлодуй - Забележителност Параход Радецки - Снимка 2 Козлодуй - Забележителност Параход Радецки - Снимка 3 Козлодуй - Забележителност Параход Радецки - Снимка 4 Козлодуй - Забележителност Параход Радецки - Снимка 5 Козлодуй - Забележителност Параход Радецки - Снимка 6