3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Хижа Морулей – село Ко...

Price comment  Цена:
адрес:
Колена
имейл:
tic@starazagora.bg
телефон:
0035942627098

Изходната точка на прехода е разположената в източната част на Сърнена Средна гора хижа „Морулей”. Тя се намира на 508 метра надморска височина, в подножието на едноименния връх (895 м), първенец на този средногорски дял. До хижата се стига за два часа по отлично разпознаваема и маркирана туристическа пътека или по шесткилометров асфалтов път. И двете трасета започват от старозагорското село Дълбоки. Хижата разполага с туристическа кухня, столова и около 60 места, разпределени в стаи по 2, 3 и 4 места. Околността е много красива, покрита с гъста широколистна гора и няколко места, пригодени за почивка сред природата.

От хижата се тръгва в северозападна посока, но скоро се завива на юг, каквото е и основното направление на маршрута. Пътеката преминава през много панорамни местности, разкриващи ни гледки към меките възвишения на Сърнена Средна гора и суровата Стара планина, издигаща се на север. Особено красиво е, ако изберете да минете по трасето през късната пролет (когато всичко е окъпано в зеленина, а поляните са покрити с огромни божури) или през октомври месец (времето, през което планината е потънала в златните, червени, оранжеви и кафяви краски на есента).

Пътеката е отлично различима и маркирана (бяло-синьо-бяло), така че няма шанс да се загубите, освен, ако не се разсеете сериозно или не случите лошо време. Впрочем, едва ли е нужно да казваме, че задължително условие за всеки преход в планината е предварително да се запознаем в детайли с метеорологичните условия, които ни очакват.

След като премине през планински поляни и широколистни гори, екопътеката пресича долината на река Сушица и (около час и половина след тръгването от хижа „Морулей”) достига до местността Градище, в която е разположена средновековна крепост. На около 30 минути от нея се намира и природната забележителност Милкини скали.

Оттук до крайната точка на маршрута се достига за около час. Село Колена (община Стара Загора) се намира на 262 м надморска височина и има население от 265 човека. Намира се на около 10 километра североизточно от областния център. Край него има едноименен язовир, който предлага отлични възможности за отдих сред природата.

  • Екопътека
  • Хижи
Колена - Забележителност Екопътека Хижа Морулей – село Колена - Снимка 1 Колена - Забележителност Екопътека Хижа Морулей – село Колена - Снимка 2 Колена - Забележителност Екопътека Хижа Морулей – село Колена - Снимка 3