3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Язовир Колена - село Хри...

Price comment  Цена:
адрес:
Колена
имейл:
телефон:

Туристическият преход е кратък и лек, подходящ за любители на природата от всички възрасти, дори и да не са с много добра физическа подготовка. Трасето може да бъде преодоляно през всички годишни сезони, стига преходът да е съобразен с метеорологичните условия и туристите да са снабдени с подходяща екипировка.

Изходната точка на маршрута е разположеното на 10 километра североизточно от Стара Загора село Колена. Двете населени места са свързани от редовна автобусна линия, която можете да използвате, в случай, че не искате да удължавате и усложнявате прехода си. Рейсовете тръгват от старозагорския квартал „Три чучура - север” и е нужно да слезете от тях на спирката до моста преди село Колена.

Оттук се поема на северозапад по асфалтовия път, водещ до селата Люляк и Шаново. През цялото време на тази част от прехода на север (вдясно) се издига заобления и покрит с хубава дъбова гора Голям Бели връх. След като шосето завие на север, маршрутът го изоставя и поема на запад, минавайки по стената на живописния язовир „Колена”. След нея се тръгва на север по ясно очертана пътечка покрай брега. Скоро се достига до красива полянка с извор и голям орех, на която може да се направи почивка.

Трасето продължава все така да се движи покрай язовирните води, докато не се стигне до място, на което пътеката се изкачва през каменист терен между ниски дървета и завива наляво, за да навлезе в тясна планинска долина. За около час след тръгването от моста на село Колена се стига до местността Ленища, която представлява издължена поляна с чешма и огнище, разположена в широколистна гора. В северният й край се намира двуетажната ловна хижа „Малкият Странджа” на дружинката от село Хрищени.

От местността Ленища маршрутът продължава на юг-югозапад по дърварски път. С едва забележимо изкачване се минава покрай Самодивската поляна и по Кривия дол се достига до ниската седловина Гъбена поляна. Тя предлага множество панорамни гледки – на юг към Старозагорското поле, зад което се виждат ниските върхове на Източните Родопи. На югоизток пък, зад многобройните разхвърляни в равнината села, се издигат Манастирските възвишения и Сакар.

Маршрутът ни отвежда наляво (югоизток), спускайки се по приятен наклон към близкото село Хрищени. Трасето минава зад северната стена на църквата и се спуска до автобусната спирка, откъдето може да се хване транспорт за Стара Загора. Преходът е много приятен и им продължителност не повече от два часа.

  • Маршрути
  • Язовири
Колена - Забележителност Маршрут Язовир Колена - село Хрищени - Снимка 1 Колена - Забележителност Маршрут Язовир Колена - село Хрищени - Снимка 2 Колена - Забележителност Маршрут Язовир Колена - село Хрищени - Снимка 3 Колена - Забележителност Маршрут Язовир Колена - село Хрищени - Снимка 4