3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Село Кондово...

Price comment  Цена:
адрес:
Кондово
имейл:
tic_ivaylovgrad@abv.bg
телефон:
00359883460097

Изходната точка на този велосипеден туристически маршрут е село Кондово (община Ивайловград, област Хасково). Оттук се поема в северна посока по шосето и скоро се достига до съседното село Пелевун, където можете да попълните запасите си от вода, тъй като следва участък, в който няма къде да го направите. Трасето продължава все така по асфалтовия път на север, но след три километра трябва да го изоставите и да поемете по черен път надясно. Ако сте любители на историята обаче, имате възможност да продължите още четиристотин метра по шосето и да разгледате намиращия се вляво от него тракийски долмен, след което да се върнете обратно.

След отклоняването се преминава през поля и смесени гори, а след малко повече от шест километра излизате в подножието на крепостта Лютица, където се намира заслонът „Калето“ и едноименната ловна хижа. При желание от ваша страна, можете да се качите до горе и да разгледате тази могъща през Средновековието крепост. Оттук следва сравнително стръмно спускане към долината на река Атеренска. Поема се на изток по течението и след по-малко от километър трасето ви извежда до друга средновековна забележителност – Атеренския мост.

Малко-по-късно ще достигнете и до обширните, хубави поляни, на които е построен манастирът „Св. Св. Константин и Елена“. Тук можете да си починете под величествено вековно дърво, където има и чешма. По-малко от два километра по-нататък по маршрута достигате до квартал „Лъджа“ и главното шосе от Ивайловград за село Меден бук. Оттук трасето продължава на север (ляво) и се преминава през квартала, за да се навлезе в същинската, новата част на града. Можете да разгледате редица забележителности или да хапнете и прекарате приятно време в някое от многобройните уютни заведения. За протокола, крайната точка на маршрута е Туристическият информационен център, който се намира на улица „Орфей“ 1.

Кондово - Забележителност Велосипеден маршрут Село Кондово - Ивайловград - Снимка 1 Кондово - Забележителност Велосипеден маршрут Село Кондово - Ивайловград - Снимка 2 Кондово - Забележителност Велосипеден маршрут Село Кондово - Ивайловград - Снимка 3