3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут В търсене на златното руно

Price comment  Цена:
адрес:
Кондолово
имейл:
телефон:

Продължителността на този туристически маршрут е около два часа. Изходната му точка е в северния край на село Кондолово (община Царево, област Бургас), забележително с отлично запазената си възрожденска странджанска архитектура. Трасето е с кръгова форма, което максимално улеснява туристите, тъй като лесно достигат до изходната точка.

Името на маршрута кореспондира с древногръцкия мит за Язон и аргонавтите, които отишли в далечната страна Колхида в Кавказките планини, за да търсят златното руно. Растителният свят от двете страни на Черно море е много близък, обединен в така наречената южноевксинска (колхидска) растителна зона. Според създателите на трасето вечнозеления подлес в Странджа много напомня за горите, в които попаднали аргонавтите по време на приключението си.

Маршрутът се движи на североизток, следвайки десния бряг на река Мързевски дол. Пътеката минава през каменист открит терен, обрасъл само с памуклийка (вечнозелен храст с големи розови цветове), след което навлиза в красива дъбово-букова гора. Спускането продължава по древен, на места обрасъл с мъх коларски път, изглеждащ особено атрактивно заради многобройните коренища на околните дървета, стърчащи от земята.

В миналото това е бил пътят, свързващ Кондолово с градовете Приморско и Китен. Скоро маршрутът навлиза в зоната на зелениката, покриваща целия склон под смесената широколистна гора. От лявата страна на пътя на места растат храстовидните рядко срещани у нас растения лавровишня и колхидски джел. Пет минути след като излезе от гората, пътеката достига до кладенец с бистра вода, край който можете да си починете.

Трасето продължава да се спуска и пресича Мързевски дол, след което продължава по левия му бряг. В този участък теренът е пресечен и покрит със стара букова гора. Следва ново слизане в дола, където маршрутът се движи около 150 метра по речните камъни. Тази част от трасето е особено живописна, защото от двете страни на дола са надвиснали зеленикови храсти.

Пътеката излиза от речното корито и поема по стълби, за да се изкачи на левия склон, където има ново изворче. Оттук маршрутът пак се спуска към Мързевския дол, пресича го и тръгва по стар коларски път. Започва изкачване през вековна букова гора, като пространството между дърветата е покрито с килим от зеленикови храсти.

20 минути по-късно трасето достига до покритото с дъбове било и продължава през изоставена овощна градина, за да излезе на шосето от Кондолово за Царево. След 200 метра маршрутът се отклонява и поема по нов коларски път, за да се върне в селото.

  • Маршрути
Кондолово - Забележителност Маршрут В търсене на златното руно - Снимка 1 Кондолово - Забележителност Маршрут В търсене на златното руно - Снимка 2 Кондолово - Забележителност Маршрут В търсене на златното руно - Снимка 3 Кондолово - Забележителност Маршрут В търсене на златното руно - Снимка 4