3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Копренска екопътека

Price comment  Цена:
адрес:
Копиловци
имейл:
телефон:

Доскоро районът на село Копиловци и великолепният връх Копрен бяха почти непознати за любителите на планината. Това се дължеше на граничния статут на региона и забраната да се практикува туризъм без изрично разрешение от властите. Напоследък обаче Западна Стара планина започва да печели полагащата й се популярност и за това има своя принос и прекрасната Копренска екопътека.

Всеки турист може да избере според личните си предпочитания и възможности един от трите варианта на пътеката. В зависимост от това разстоянието може да бъде изминато в интервала 2-8 часа. Маршрутът започва на няколко километра от село Копиловци и достига до подножието на могъщия връх Копрен, издигащ се на 2119 метра надморска височина. Денивелацията на Копренската екопътека е сравнително малка – разликата между най-ниската и най-високата точка е само 400 метра (между 950 и 1350 м надм.вис.). За сметка на това обаче преходът изобщо не е лесен, особено в горната си част, тъй като предлага множество опасни участъци, изобилие от скални препятствия и преминаване по ръба на стръмни зъбери.

Почти дивата природа по протежение на екопътеката спира дъха на всеки любител на красивото. Редуват се могъщи вековни букови гори с широки поляни, покрити със здравец, горски плодове и билки. Маршрутът минава покрай двата красиви водопада Дуршин скок и Воден скок, а на места се доближава съвсем близо до сръбско-българската граница.

Първият етап от прехода е изключително добре поддържан. Маркировката е отлична, трасето е избрано много удачно, за да предложи максимално пълноценно изживяване на туристите. То преминава неколкократно над реката и предлага гледки към няколко наистина красиви водопади. В края на този етап от маршрута е разположена голяма поляна, просната в подножието на връх Трите чуки.

За голямо съжаление на любителите на Северозападна Стара планина вторият етап от Копренската екопътека невинаги е привеждан в изрядно състояние. Това трябва да се има предвид, когато се предприемат преходи от неопитни туристи или в групата има деца. Понякога се случва мостовете, стълбите и оградите да са разбити от природните стихии или от хората, което прави преминаването сравнително сложно и изисква определени качества.

Въпреки това, Копренската екопътека е истински рай за запалените туристи. Тя е събрала на едно място екстремни препятствия, високи върхове, бучащи водопади, стръмни урви, вековни гори и само чака посетителите да се насладят на прелестите й. Най-подходящото време за туризъм в региона е лятото, по-точно между месеците май и октомври.

  • Екопътека
Копиловци - Забележителност Копренска екопътека - Снимка 1 Копиловци - Забележителност Копренска екопътека - Снимка 2 Копиловци - Забележителност Копренска екопътека - Снимка 3 Копиловци - Забележителност Копренска екопътека - Снимка 4