3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Буная

Price comment  Цена:
адрес:
Копривщица
имейл:
телефон:

В полите на Същинска Средна гора, сред спокойна и живописна котловина, прорязана от бързащата на юг река Луда Яна, е разположен град Панагюрище. На север той е обграден от централното било на Панагюрска Средна гора с красивия връх Братия, висок 1519 метра, а на североизток се въздига мощният планински връх Буная с неговите 1572 метра. Централното било на изток и на запад постепенно започва да се снишава в предпланини и бърда, които обграждат и пазят от студ и ветрове Панагюрската котловина. Надморската височина в центъра на Панагюрище е 540 метра, а средната годишна температура - около 10 градуса. На могила “Мрамор”, археолозите попадат на погребение на тракийски вожд с богати гробни дарове от епохата на елинизма. Недалеч от същата тази могила, през 1949 година, братята Павел, Петко и Михаил Дейкови откриват прочутото Панагюрско златно съкровище. А ние сме свидетели, че и днес то продължава да бъде най-интересният паметник на изкуството, намерен в Тракия.

Благоприятният климат и местоположение обаче винаги са привличали заселването на хора по тези земи. Хижата Кръстьо Чолаков се намира в полите на същинска средна гора на надморска височина около 1360 метра под втория по височина връх в Средна Гора Буная (1572.1 м.). Условията в нея са меко казано първобитни: няма ток, обща тоалетна и няма топла вода.

Изкачване на Буная. Тръгвате от една от реките в Копривщица Бяла река точно там свършва асфалта и почва един черен път горе долу добре поддържан, но много труден за лека кола. Самото изкачване откъм Бяла река е много красиво през цялото време докато се качите между върховете ПОП и Попадия се движиш през вековна букова гора. Точно преди изкачването до тези върхове пътя става много лош. Пристигате до самата хижа, от там остава да се качите на връх Буная. До там от хижата има пътека. Гледката от върха е чудесна при ясно време се вижда Пловдив,а на хижата нали знаете чакат ви едни шишчета една скара планинска off-road идилия, както се казва. И отново към Копривщица, но този път за да е по интересно минете по друг път по край телевизионната кула и от там на срещуположния край на града. Този път е доста стръмен и изкопан. Има страхотна гледка към града, там се полюбувайте от високо на малкия градец.

  • Върхове
Копривщица - Забележителност Връх Буная - Снимка 1 Копривщица - Забележителност Връх Буная - Снимка 2 Копривщица - Забележителност Връх Буная - Снимка 3 Копривщица - Забележителност Връх Буная - Снимка 4