3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Димчо Дебелянов

Price comment  Цена:
1
адрес:
Копривщица, 6, ул. Димчо Де...
имейл:
info@koprivshtitza.com
телефон:
+35971842077

В Копривщица се намира родният дом на най-нежния поет на България – Димчо Дебелянов. Къщата-музей, уредена в родното му място Копривщица, е разположена в китно дворче, под сенките на величествени борове. Къщата е построена от дядото на Димчо през 1830г. и представлява неголяма двуетажна постройка в обширен тих двор. Тя се отличава с изключително нисък таван на приземния етаж, което говори за ниския ръст на обитателите й от една страна и от друга за скромния живот който те са водели. Тази част от къщата е била използвана през зимата, която тук е особено студена и продължителна. Обзавеждането и подредбата са автентични, в типично копривщенски стил и придават много топлота и уют. Вторият етаж от къщата разполага с голям чардак, който се е ползвал от семейството през летните месеци. Измежду предметите, изложени тук може да се видят родната люлка на поета, много стари книги, бюро и др.

В двора на къщата днес е разположен един от най-хубавите паметници в България – шедьовърът на проф. Иван Лазаров „Паметник на майката”.

Къщата е обявена за музей през 1958г. В нея на 28 март 1887 година се ражда великият поет. Красотата на родния дом и град остават в душата на поета до сетния му час. Изпълненият с емоции живот - поезия на Димчо Дебелянов завършва трагично. На 02.10.1916 г. той загива на фронта край Демир Хисар.

Обиколен билет за 6 музея струва 5 лева за възрастни и 2 лева за ученици. За да направите любителски снимки ще трябва да заплатите 5 лв. , а беседите от екскурзовод струват 2 лв на музей.

Работно време: 09:30 до 17:30

Копривщица - Забележителност Димчо Дебелянов - Снимка 1 Копривщица - Забележителност Димчо Дебелянов - Снимка 2