3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Ослекова къща

Price comment  Цена:
1
адрес:
Копривщица
имейл:
info@koprivshtitza.com
телефон:
+359885743657

Ослековата къща е един от най-забележителните паметници в този град. Построена е през 1856г. за Ненчо Николов Ослеков от самоковския майстор строител Уста Минчо. Разположена е в дъното на тесен двор и се състои от високо мазе, приземие и етаж. Възхищение у посетителите събуждат богатите стенописни украси и резбарските творби. Според специалистите Ослековата къща е едно от най-добрите стенописни решения в нашето възрожденско наследство. Три колони изработени от ливански кедър поддържат просторен салон на втория етаж. Външната част на салона е изрисувана с картини изобразяващи екзотични градове и места.

Красивата дърворезба по таваните, богатите стенописи и подредба показват как са живяли заможните копривщенци в средата на XIX в.

Ослековата къща е свързана не само с етнография, но и с историческото минало на Копривщица. Собственикът на къщата – Ненчо Ослеков, преди да започне търговия с аби и гайтани из малоазийските пазари, се е занимавал със събиране на беглика – данъка по дребния добитък. Този доходен за онова време занаят му осигурява завидно материално благосъстояние и обществено положение. Въпреки това обаче родолюбивият копривщенец активно участва в революционните борби на своя народ. През 1876 година той е сред съзаклятниците, подготвящи ново въстание. В обширния салон на неговата чорбаджийска къща са изработени дрехи и наметала за копривщенските въстаници. Заради тази своя дейност след разгрома на Априлското въстание Ненчо Ослеков е заловен и обесен в Пловдив на 27 юни 1876 година.

Можете да посетите музея срещу 2 лв, за още толкова ще получите и беседа.

Работно време: 09:30 до 17:30

Копривщица - Забележителност Ослекова къща - Снимка 1 Копривщица - Забележителност Ослекова къща - Снимка 2 Копривщица - Забележителност Ослекова къща - Снимка 3