3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Пътека на здравето Копривщица

Price comment  Цена:
адрес:
Копривщица, 1, Любен Караве...
имейл:
koprivshtiza@hotmail.com
телефон:
0035971842191

Копривщенската „Пътека на здравето” напълно отговаря на името си. По цялото й протежение са изградени различни гимнастически уреди (лостове, халки, дървени успоредки...), а теренът е подбран така, че при желание тя може да служи за трасе за крос. Идеята на създателите е да създадат условия за активен спорт и постепенно увеличаване на натоварванията. Използването на маршрута за тичане предполага по-малък наклон и ниско ниво на трудност, така че той е подходящ за всички годишни сезони, възрастови групи и метеорологични условия.

„Пътека на здравето” започва пред Къщата-музей на Найден Геров. Оттам се поема към площадчето, на което е разположен архитектурния ансамбъл Доганови къщи. Оттук се тръгва наляво и съвсем скоро попадаме на друго площадче, на което се намира чешмата, известна като Райновец. Улицата се изкачва плавно и достига до разклонение, като трябва да се поеме по пътя, водещ към гората. Маркировката с боя и указателните табели започват в края на града, където се намира и единственият по-стръмен участък от пътеката.

Пътят извежда на покрития с поляни връх на хълма. Местността е позната като Войводенец и там се провежда Националният фолклорен събор. Тук се разделят два маршрута – „Пътека на здравето” и „По хайдушките пътеки”, които са обозначени с указателни табели.

Трасето продължава през маркирана просека в гората. От лявата страна остават поляните и сцените, на които се провежда Националният фолклорен събор. Теренът е равен, усещането за единение с природата се подсилва от близостта на хубавата гора. Скоро се стига и до първото спортно съоръжение, след което пътеката се разделя на две успоредни части.”Пътека на здравето” продължава вляво, като от двете й страни е обособен кът за почивка с дървени маси и пейки.

След него маршрутът се отделя от досегашната пътека и навлиза в борова гора. Маркировката е добра и води до второто съоръжение. После има леко изкачване, за да достигне до третата спортна „спирка”. Оттук трасето се спуска надясно по малка просека в гората. Ако сте решили да тичате трябва да се подходи с повишено внимание, защото наклонът е сравнително голям, а тясната просека е покрита с клони, шишарки, иглички и пясък.

В края на спускането е изградено и четвъртото съоръжение. От него пътеката продължава слизането си през гората, за да достигне до следващата спортна площадка. Оттам следва кратко и полегато изкачване през гора, а след ново слизане се стига до поредните гимнастически уреди. Оттук пътеката води отново до поляните на местността Войводенец, където табела оказва правилната посока за града.

  • Маршрути
Копривщица - Забележителност Пътека на здравето Копривщица - Снимка 1 Копривщица - Забележителност Пътека на здравето Копривщица - Снимка 2 Копривщица - Забележителност Пътека на здравето Копривщица - Снимка 3 Копривщица - Забележителност Пътека на здравето Копривщица - Снимка 4 Копривщица - Забележителност Пътека на здравето Копривщица - Снимка 5