4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Природна Забележителност
Язовир Копринка

Price comment  Цена:
адрес:
Копринка
имейл:
culture.tourism.kz@abv.bg
телефон:
+35943199553

Язовир Копринка е един от многото красиви български водоеми, разположен в Долината на розите, само на 7 километра от град Казанлък. Около 20-километровата му дължина и множеството ръкави с големи тихи заливи представляват наистина една красива гледка, която си заслужава да бъде видяна.

Водите на язовира предлагат чудесни условия за ваканционни почивки, къмпинг, пикници, разходки сред природата, водни спортове и слънчеви бани. Любителите на риболова ще се зарадват на голямото разнообразие от рибни видове тук.

При строителството на язовир Копринка е разкопан и изцяло проучен тракийският град Севтополис. Севтополис е най-известният обект под вода в българската археология - единственият цялостно проучен до момента тракийски град на българска територия. Той е не само уникален археологически и исторически обект, но и цяла съкровищница с данни за живота и бита на траките. Градът е разкрит и проучен между 1948 и 1954 г. при изграждането на язовира. Тогава той е напълно заснет и проучен, преди да остане на дъното на язовира.

Близостта на язовира до Казанлък привлича много хора да дойдат и да отдъхнат по бреговете на язовира. Съществуват разнообразни водни атракции, които да забавляват посетителите на Копринка. Язовирната стена е красива каменно зидана конструкция, с павирана алея по нея. Около стената има много заведения и хотели, които предлагат пресни и вкусни рибни гозби.

В Западния край на водоема се намира църквата „Св. Атанасий“, която е полуразрушена и често е залята с вода, църквата е много посещавана от фотографи.

  • Язовири
Копринка - Забележителност Язовир Копринка - Снимка 1 Копринка - Забележителност Язовир Копринка - Снимка 2 Копринка - Забележителност Язовир Копринка - Снимка 3 Копринка - Забележителност Язовир Копринка - Снимка 4 Копринка - Забележителност Язовир Копринка - Снимка 5 Копринка - Забележителност Язовир Копринка - Снимка 6