3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Костандово - Цепина

Price comment  Цена:
адрес:
Костандово
имейл:
телефон:

Екопътеката „Костандово - Цепина” има ниско ниво на трудност, което я прави подходяща за всички възрастови групи и за туристи с не особено добра физическа подготовка. Макар и да е леснодостъпна, тя предлага изобилие от зашеметяващи гледки, тъй като почти през цялото време маршрутът има панорамен характер. Трасето е добре оформено и маркирано с червен цвят.

По протежение на екопътека „Костандово - Цепина” туристите могат да видят изобилие от исторически, културни и природни забележителности. След като напусне рамките на града, маршрутът се изкачва плавно до местността Алков камък (1021 м надморска височина), където са открити останки от тракийска крепост и храм на древногръцката богиня Хера. Намерени са 50 оброчни плочки на повелителката на брака, статуетка на Херакъл от бронз, сребърни накити, оловни медальони и други артефакти. Археологическите разкопки показват, че в по-късен времеви период в непосредствена близост до светилището е било разположено келтско селище.

След сравнително кратък преход екопътека „Костандово - Цепина” извежда до връх Здравец (1160 м надморска височина), от който се откриват невероятни панорамни гледки към родопските ридове Каркария и Алабак, както и към живописното дефиле на Чепинската река. После трасето достига до хижа „Цепина”, в която любопитният турист може да се запознае с колекция, съставена от предмети, изкопани по време на 20-годишните археологически работи в района на едноименната крепост. Хижата има осем стаи за спане, в които са разположени 30 легла, оборудвана кухня и трапезария. От терасите на „Цепина” се откриват запомнящи се панорамни гледки.

Съвсем близо до хижата се намират останките на крепостта Цепина, която в началото на XIII век била столица на автономния български владетел Алексий Слав. Макар и постоянно да преминава от български във византийски ръце и обратно, Цепина остава най-важната твърдина в Родопите за цели два века – чак до завладяването на Балканите от османските турци. Според легендата султанските орди успяват да превземат Цепина през 1373 година, след деветмесечна обсада.

Точно до крепостта се намира т. нар. Мулешки чучур, чешма, която според поверието е изградена на мястото, на което се е намирал водопроводът, прекъснат по време на обсадата,за да бъдат принудени защитниците да се предадат. След разрушаването й в нейното подножие се заселили монаси и основали манастир, който бил опустошен през XVII век. И до сега местността се нарича Метоха.

  • Екопътека
Костандово - Забележителност Екопътека Костандово - Цепина - Снимка 1 Костандово - Забележителност Екопътека Костандово - Цепина - Снимка 2 Костандово - Забележителност Екопътека Костандово - Цепина - Снимка 3 Костандово - Забележителност Екопътека Костандово - Цепина - Снимка 4