3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Костандово – Цигов чарк

Price comment  Цена:
адрес:
Костандово
имейл:
телефон:

Екопътеката от град Костандово до курортната местност „Цигов чарк”, разположена на брега на язовир „Батак”, е сравнително лесна за преминаване. Тя е подходяща за групи с малки деца и не особено добре подготвени физически туристи, както и за почти всички метеорологични условия, освен много студено и снежно време.

Маршрутът предлага изключително разнообразие от красиви панорами към околните върхове и живописната Чепинска котловина. Трасето започва от самия град Костандово, който заедно с Ракитово и село Дорково е едно от трите населени места, образуващи община Ракитово. Оттук пътеката се насочва към местностите Дъното и Селце, след което достига до село Дорково. Преходът е лесен и приятен, позволяващ на туристите да се концентрират върху обграждащите ги от всички страни природни красоти.

Маркировката на пътеката е в син цвят, но дори и да не я следим особено внимателно, едва ли можем да се объркаме, тъй като трасето е ясно очертано и добре поддържано. От селото тя се слива с дорковските и ракитовски маршрути, водещи към язовир „Батак” и „Цигов чарк”. Следва плавно изкачване, по време на което отново можем да се насладим на безбройните красоти на сърцето на Родопите.

„Цигов чарк” е един от най-големите ни и привлекателни планински курорти. Тук можем да съчетаем почивката сред забележителна природа, лечебната сила на кристално чистия планински въздух и отърсващи ни от стреса на градското ежедневие разходки из околните гори. Разбира се, язовир „Батак” предлага отлични условия за любителите на къпането, риболова и слънчевите бани. Околните поляни и вековни гори пък изобилстват от различни билки и горски плодове, а в подходящи метеорологични условия, и от гъби.

На връщане можем да изберем някои от алтернативните маршрути, за да се докоснем до още от впечатляващата тукашна природа. Единият вариант е да минем през Ловно-рибарското дружество и местността Костандовски алчак, след което покрай връх Коилето да се включим в маршрута на екопътека „Здраве”, по която да се спуснем в Ракитово.

Можем също така да се изкачим на връх Мел и през Панорамната скала да излезем на хребета над Костандово, откъдето да се спуснем в града. Друг вариант е да преминем покрай хижата на Ловно-рибарското дружество, след което по пътя край местността Връбнешко дере и разположения в нея едноименен язовир да достигнем до град Костандово. Която и опция обаче да изберем, едно е сигурно – очаква ни приятно и запомнящо се преживяване.

  • Екопътека
Костандово - Забележителност Екопътека Костандово – Цигов чарк - Снимка 1 Костандово - Забележителност Екопътека Костандово – Цигов чарк - Снимка 2 Костандово - Забележителност Екопътека Костандово – Цигов чарк - Снимка 3 Костандово - Забележителност Екопътека Костандово – Цигов чарк - Снимка 4 Костандово - Забележителност Екопътека Костандово – Цигов чарк - Снимка 5