3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Водопад Скаловитец

Price comment  Цена:
адрес:
Костенец
имейл:
телефон:

Водопад Скаловитец, познат още като "Скаловитско дере", се намира в Рила планина, около село Костенец.

Пътят до водопада е лесен – хваща се обозначената пътека и за 30 минути преход в умерено темпо се стига до него. На различни места из екопътеката са разположени пейки и огнища, за всеки, който иска да се наслади на прекрасните гори около пътя. В неговия край очакват скалните обятия на водопада, който пада от впечатляващите двадесет метра и след дълъгият си път се разбива в продължаващото корито на реката.

Екопътеката започва от хижа "Гургулица", до която се стига лесно с кола. Минава се през село Костенец – там трябва да се достигне голям площад – на него има горско стопанство и места за отдих и похапване – и се продължава по малкото мостче отляво. Близо до площада се намира друга забележителност– известният Костенецки водопад на Стара Костенска река. Той е 12 метра висок и около него е изпълнено с топли извори, пълни с минерална вода.

  • Водопади
Костенец - Забележителност Водопад Скаловитец - Снимка 1 Костенец - Забележителност Водопад Скаловитец - Снимка 2 Костенец - Забележителност Водопад Скаловитец - Снимка 3