3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Очушки манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Костенец
имейл:
телефон:

Очушкият манастир „Св. пророк Илия” се намира в Ихтиманска Средна гора, разположена между долините на реките Искър на запад и Тополница на изток. Светата обител се намира на около 2,5 км от село Очуша високо над левия бряг на река Очушница и над шосето в Черни рид. Любопитен факт за река Очушница е, че тя е реката в България, на която водосборният басейн е почти окръжност с коефициент 1,01 и по този показател заема първо място сред българските реки. По гъстота на речната си мрежа — 2,1 km/km2, реката е също на едно от първите места у нас.

Според историческите сведения манастирът е основан през XIX в. и е възстановен през 20-те години на XX в. В наши дни е периодично действащ, като на храмовия му празник – 20 юли, се прави курбан и събор. Празникът събира стотици православно вярващи от селата и градовете наоколо. Честването става в манастирския двор, който е задоволително обширен.

Очушкият манастир „Св. пророк Илия” представлява комплекс от еднокорабна и едноапсидна църква и жилищна сграда. Дворът му е благоустроен за пикник сред природата.

Ако искате да стигнете до манастира, тръгвате към село Очуша по асфалтиран третокласен път. На 2 км преди да се стигне селото има отбивка - черен коларски път, по който се стига и до самия манастир.

В светата обител не се предлага настаняване, но това не бива да ви притеснява. Околовръст е пълно с хотели, хижи и малки ваканционни къщи, където освен подслон ще намерите и местна кухня.

В пределите на Ихтиманска Средна гора са разположени четири града — Ихтиман, Костенец, Долна баня и Момин проход, както и множество малки села и махали. Местността е богата както откъм природни забележителности, така и на културно-исторически. При желание и интерес можете да разгледате водопадите Костенски и Скаловитски, Голашката пещера, църквата „Св. Архангел Михаил” в Костенец, манастира „Възнесение Господне”, а също така прохода Траянови врата и Историческия музей в град Ихтиман. Съвсем наблизо е и курортът Момин проход. Санаториалната база разполага със санаториуми за възрастни и деца.

  • Манастири
Костенец - Забележителност Очушки манастир - Снимка 1 Костенец - Забележителност Очушки манастир - Снимка 2 Костенец - Забележителност Очушки манастир - Снимка 3