3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Гарга дере

Price comment  Цена:
адрес:
Кошница
имейл:
телефон:

Изходната точка на туристическия маршрут се намира в близост до смолянското село Кошница. То има по-малко от 70 жители, предимно българи мюсюлмани, но е много привлекателно за планинари и спелеолози заради множеството пещери, които са разположени в околностите му - Джин дупка, Партизанската дупка, Герана, Трите точки, Младежката дупка, Голубовица 1, Голубовица 2, Калето, Андака и др. В близост е и една от най-известните пещери в България – Ухловица.

Маршрутът тръгва на около километър и половина след селото, в посока именно към Ухловица. Следва кратък и приятен преход по планинска пътека през живописната местност Гарга дере, която ни извежда до входа на пещерата Голубовица 2. Тя е водна пещера с подземна рекичка и малки езера. Срещу определена сума се предлага възможност да влезете в нея и да се запознаете със суровата й красота. Това става със специален водач и екипировка, включваща гащеризон, спасителна жилетка, водонепромокаем анорак и прибори за осветление. За да посетите Голубовица 2 трябва да сте част от поне 4-членна група и да направите резервация предишния ден преди посещението си.

След като се насладите на пещерата можете да се възползвате от възможността да се спуснете по алпийски тролей (специално въжено съоръжение за пресичане на пропасти или дълбоки речни долини) по четиридесет и пет метрова отсечка между двата склона на Гарга дере, на 20 метра над река Есенска. Можете също така да изпробвате уменията си в скалното катерене по отвесната канара, свързваща входовете на пещерите Голубовица 1 и Голубовица 2.

От двете пещери имате възможност да продължите по живописния каньон Гарга дере, като се движите срещу течението на река Есенска. Ако не бързате, ще можете да се насладите на суровата красота на отвесните скални стени и виещата се помежду им буйна планинска река. Навсякъде се виждат по-малки и по-големи ниши по скалните стени.

След около час и половина вървене се стига до друга забележителна пещера – Гарваньовица. Най-впечатляващото й качество е… нейната белота, която се дължи на наслояването на т.нар. „пещерно мляко” по стените й. В ждрелото Гарга дере можете да разгледате и проходната пещера Калето, която също се намира край село Кошница. Тя представлява огромен скален свод, извеждащ към билото, на което се забелязват останките на древна крепост. Именно на това и дължи името си пещерата.

Преходът е лек и приятен, а, ако нямате желание да обикаляте повече, можете да се ограничите само с района на Голубовица 1 и Голубовица 2. Така цялата разходка ще ви излезе не повече от 2-3 часа.

  • Маршрути
Кошница - Забележителност Маршрут Гарга дере - Снимка 1 Кошница - Забележителност Маршрут Гарга дере - Снимка 2 Кошница - Забележителност Маршрут Гарга дере - Снимка 3 Кошница - Забележителност Маршрут Гарга дере - Снимка 4