3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Калето

Price comment  Цена:
адрес:
Кошница
имейл:
телефон:

Пещера Калето се намира в Родопите, край смолянското село Кошница. Отстои на близо 20 км северозападно от град Рудозем, на близо 23 км южно от град Смолян и на 254 км югоизточно от столицата София. До селото има редовен автобусен транспорт, който го свързва с областния град Смолян.

По пътя от село Смилян за село Кошница, над левия бряг на реката се издига скална арка на проходна пещера “Калето”. По данни от направените при сондажни археологически проучвания, пещерата е имала два периода на съществуване – тракийски и византийски. Археологическите разкопки разкриват и свидетелства за използването на върха с проходната пещера Калето, като скално светилище, превърнато и в укрепление още 5000 години преди Христа. Предпоставка за това са благоприятните природни условия: голям естествен жилищен заслон с лесно отбраняем връх за укрепление над него и близки водоизточници.

Днес до пещерата води туристическа пътека, а за любителите на адреналина водачите от клуб “Мурсалица” предлагат да изпробвате алпийското махало – полет на принципа на махалото с четиридесет метрово въже, закотвено във високата част на скалната арка. Със специална екипировка ще бъдете изстреляни от височина 40 м от каменния свод на пещерата и пред вас ще се открие незабравима гледка към долината на река Арда.

Пещера Калето е включена в туристическия маршрут ''Гарга Дере'',който включва посещението на още няколко пещери в района.

Пещерата Калето служи за преход към останките на едноименната крепост. Преходната пещера представлява огромен скален свод, като размерите са внушителни.

Пешеходната пътека, която води туристите към пещерата и крепостта Калето се намира на около километър преди село Кошница. До пътя има изградена беседка и паркинг и красиви места за пикник и отдих. От там ,следвайки указателните табели за около двайсетина минути сте на върха. Археологическите проучвания на двата обекта продължават и до сега, като постоянно се откриват останки от ранни епохи. Прехода на каньона е малко екстремен и за по-пълно изживяване трябва да сте оборудвани подобаващо. Маркировката до пещерата е оскъдна, затова пък няма как да изпуснете пътеката, защото е доста добре оформена. Пътеката не е много стръмна. След като преминете през пещерата и излезете през изхода й, ще се озовете на полянка. Вляво от нея има пътека, за да се изкачите до връх Калето, а след като пообиколите наоколо може и да забележите останки от средновековно укрепление.

  • Пещери
Кошница - Забележителност Пещера Калето - Снимка 1 Кошница - Забележителност Пещера Калето - Снимка 2 Кошница - Забележителност Пещера Калето - Снимка 3 Кошница - Забележителност Пещера Калето - Снимка 4