3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Горнобрезнишки манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Кресна
имейл:
телефон:

Горнобрезнишкият манастир „Св. пророк Илия” е един от най-новите по българските земи. Той е действащ и се състои от монашеско крило, две църкви и камбанария. От историческите свидетелства знаем, че на мястото на светата обител едно време е функционирал девически манастир. През турското робство обаче той е опожарен, а монахините са избягали през планината в Беровско (сега в Република Македония), където са основали нов манастир, съществуващ и до днес.

Непосредствено до манастира се намира свещен извор - аязмо. Според поверието, в близост до него овчар от близкото село е намерил иконата на „Свети Илия“, изложена в манастира и смятана от монасите за чудотворна. Според вярващи, една капка от водите на аязмото може да превърне десет литра чешмяна вода в жива.

Строителството на манастира в ново време започва през 1992 г. Благото дело е инициирано от ктитор Григор Борисов Митрев и неговото семейство – съпруга Ивелина Митрева и синове Петър и Александър. Манастирският комплекс е разположен на площ от 10 декара, ограден от невисок зид, който определя границите на комплекса, в който са разположени църквата "Св. Пророк Илия", кула – камбанария, жилищна сграда с библиотека и дарителски икони, църквата "Св. Георгий Победоносец", аязмо св. Пророк Илия.

Църквата „Св. Пророк Илия” е построена през 1992 година и е осветена от блажено починалия неврокопския митрополит Пимен. Тя не е с големи размери. Отлявно на входната й врата е монтирана мраморна плоча, указваща годината на освещаване, името на ктитора и строителя.

До другата църква – „Св. Георги Победоносец”, се стига по пътека, оформена от двете страни с кипариси. Строителството й започва през 2000 година от местни майстори каменари. Едно време на същото място е съществувала друга църква.

Кулата – камбанария е построена през 1993 г. и се намира в източната част на комплекса до оградния зид. Височината на кулата е 8 метра и се вижда от селото и цялата долина. Камбаната е дарена от споменатия вече митрополит Пимен.

Горнобрезнешкият манастир „Св. пророк Илия” се намира на около 6 километра от град Кресна и на 1 км от село Горна Брезница. От селото до манастира има прокаран асфалтов път. До самото село се стига от гр. Кресна. Следвайте табелите, показващи пътя към манастира, първата от които е на главния път Е79.

  • Манастири
Кресна - Забележителност Горнобрезнишки манастир - Снимка 1 Кресна - Забележителност Горнобрезнишки манастир - Снимка 2 Кресна - Забележителност Горнобрезнишки манастир - Снимка 3