3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Хижа Загаза

Price comment  Цена:
адрес:
Кресна
имейл:
hija_zagaza@abv.bg
телефон:
00359894212434

Хижа „Загаза” се намира в северния дял на планина Пирин, на изток от село Влахи, южно от връх „Албутин”. Разположена е на 1390 метра надморска височина в местността „Загаза” , на десния бряг на „Мостишка река”.

Това е най-новата туристическа хижа в Пирин планина. До скоро сграда на горско стопанство, хижата е изцяло реновирана преди няколко години. Представлява триетажна сграда с общ капацитет над 60 места, които са разпределени в 14 спални помещения. Стаите са с две, три, пет, шест, седем, осем и девет легла. Хижата е електрифицирана и водоснабдена. Отоплението се осъществява чрез печки на твърдо гориво. Санитарните възли и бани са вътрешни. На разположение на посетителите предлага столова, лавка и беседка с барбекю в непосредствена близост до сградата.

Като изходен пункт за хижа Загаза се използва град Кресна. От града до местност „Върбите” води 15 километров асфалтов път. Продължава се по черен път с дължина 11 километра, който е с жълта маркировка до местността „Пещерата”, а от там последната отсечка от пътя е маркирана с кафява боя.

Разположена е на кръстопът и се явява добър изходен пункт за преходи до хижите „Синаница” – 4.00 часа , „Яворов” – 5.30 часа и „Лагера” – 2.30 часа. Маршрута към хижа „Яворов” е маркиран с кафява и жълта боя.

Интересен туристически обект за посетителите представляват „Ощавски минерални бани”, които се намират на приблизително 5.00 часа преход от хижата и връх „Албутин” – 4.00 часа. Маршрутът е маркиран с кафява боя. По маршрут маркиран със синя боя се стига до село Влахи за приблизително 4.00 часа.

  • Хижи
Кресна - Забележителност Хижа Загаза - Снимка 1 Кресна - Забележителност Хижа Загаза - Снимка 2 Кресна - Забележителност Хижа Загаза - Снимка 3