3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Язовир Кричим

Price comment  Цена:
адрес:
Кричим
имейл:
телефон:

Язовир Кричим е изграден по поречието на река Въча и се намира на 10 километра южно от град Кричим, на 418 метра надморска височина на територията на Южна България. Влиза в експлоатация през 1972 година, като е предназначен за производство на електроенергия. Част е от водната каскада Доспат-Въча и към него има построени три ВЕЦ-а. Той е най-малкият по площ водоем от другите в каскадата, но за сметка на това е с най-голям приток на вода от река Въча. Любимо и притегателно място е за практикуващите спортен риболов. Те могат да уловят във водите му следните видове риба: дъгова и балканска пъстърва, бяла риба, речен кефал, костур. скобар, сивен, червеноперка, шаран, щука, мряна, слънчева риба.

Язовирът е лесно достъпен, като асфалтиран път се движи покрай дефилето на река Въча и минава през град Кричим. На около 20 километра след Кричим ще преминете през тунел и ще се озовете непосредствено на самата му язовирна стена. Бреговете му са доста стръмни и удобните места за риболов са малко. Има няколко изградени пъстървови садки, в близост до местност „Орешака”.

Носи се интересна легенда за мястото, на което е изграден язовир Кричим. Според преданията в миналото тук е имало стар кладенец, който в момента лежи на дъното на водоема. Именно бунара е бил мястото, където джуджета с бледи лица се събирали в полунощ, за да се венчаят. Танцували, пеели и свирили, след което скачали в кладенеца. Тези малки същества били известни като навяци, като често поради това и самият язовир Кричим е наричан Навяците. Според местните предания тези джуджета имали зъл нрав, носели в себе си душите на непокръстените. Ако човек ги заговорил, го отнасяли със себе си в кладенеца. Ако си мълчал, те го подминавали, сякаш бил невидим.

Но нека този мит не ви откаже да се разходите или пък пренощувате край язовира. Има приятни почивни станции, които са изключително подходящи и за по-дълъг престой.

  • Язовири
Кричим - Забележителност Язовир Кричим  - Снимка 1 Кричим - Забележителност Язовир Кричим  - Снимка 2 Кричим - Забележителност Язовир Кричим  - Снимка 3