3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Крумовград - Ивайловград

Price comment  Цена:
адрес:
Крумовград
имейл:
телефон:
00359897994936

Изходната точка на този приятен, но дълъг маршрут е Крумовград. Той е разположен сред хълмистия релеф на Източните Родопи, на река Крумовица и има население от около 5000 души. На територията му са открити множество останки от древни поселения, тъй като климатът е мек и здравословен, а почвата - плодородна. Градът е присъединен към България по време на Балканските войни (1913 година), когато все още носи турското си име Кошукавак (надбягване под тополите). Най-интересните исторически и културни забележителности тук са останките от крепостната стена, джамията “Сейтляр джамиси”, музеят, помещаващ се в къща, която е паметник на културата.

От Крумовград трасето ни отвежда на югозапад към село Сърнак, което се намира на седем километра (час и половина пеша). Релефът продължава да е мек и полупланински, с преходно средиземноморски климат. Населението е около 140 души. Маршрутът продължава на югозапад, като ни отвежда до село Кандилка (3 километра), чиято най-голяма забележителност е вечнозеленият тракийски дъб на възраст 120 години. Той е единствен по рода си не само в България, но и в балканските страни.

От Кандилка се насочваме към хижа “Свежест”. Тя се намира в едноименната местност на 6 километра южно от Крумовград и има общ капацитет 45 места. Надморската й височина е 450 метра. От хижата се тръгва на изток и след около час се стига до село Перуника. То е разположено на 550 метра надморска височина, на главния път между Крумовград и Ивайловград.

На стръмния рид със стратегическо местоположение Дженеве край селото са открити останките на средновековна крепост. Тук са намерени множество монети, фрагменти от керамика и метални артефакти. В близост до укреплението има непресъхващ извор с хубава вода.

Оттук до следващата спирка по маршрута, село Черни рид, можете да стигнете с някоя от редовните автобусни линии, свързващи Крумовград с Ивайловград. От Черни рид се продължава пеша към второто по големина село в община Ивайловград - Пелевун. То е много старо селище, в което в миналото са живеели гърци. И името му е от гръцки произход и означава “стара гора”. В околността му има редица забележителности - една от най-големите средновековни крепости в Източните Родопи - Лютица, се намира само на няколко километра, множество микроязовири, тракийски долмен... В близост е и защитената местност “Меандрите на Бяла река”.

От село Пелевун се насочваме към крайната точка на маршрута - Ивайловград.

  • Маршрути
Крумовград - Забележителност Маршрут Крумовград - Ивайловград - Снимка 1 Крумовград - Забележителност Маршрут Крумовград - Ивайловград - Снимка 2 Крумовград - Забележителност Маршрут Крумовград - Ивайловград - Снимка 3 Крумовград - Забележителност Маршрут Крумовград - Ивайловград - Снимка 4 Крумовград - Забележителност Маршрут Крумовград - Ивайловград - Снимка 5 Крумовград - Забележителност Маршрут Крумовград - Ивайловград - Снимка 6