2 stars 2 stars

Музей
Крумово - Музей на авиацията

Price comment  Цена:
0.50
адрес:
Крумово
имейл:
airmuseum_bg@abv.bg
телефон:
+35932636677

Единственият засега музей на авиацията у нас е открит на 21 септември 1991 г. като филиал на НВИМ. А от 29 март 1994 г. с решение на Министерство на културата е образуван самостоятелният Музей на авиацията, подчинен на Министерството на отбраната.

Това уникално място притежава около 6800 експоната и 65 летателни апарата - самолети, вертолети, безмоторни самолети, радиорелейни станции и др. Те са разположени в две вътрешни и една външна експозиции, два ремонтно-възтановителни хангара и архивохранилище. Експозицията предоставя на любителите на авиацията възможността да видят изключително интересни експонати. Музеят притежава и доста уникати. Тук се съхранява самолетът, конструиран от българина Георги Божинов през 1912 г. - това са само 9 години след първия полет на братя Райт. Разбира се, той не успява да направи самолета веднага, поради липса на финансови средства. Но го построява през 1926 г. и точно той се пази в Крумово. Най-интересното, което може да се види, е хидропланът “Арадо 196 А3 Акула”. Той е произведен през 1937 г. в Германия и е доставен в България през 1943 г. Предназначен е за борба с подводни и надводни лодки. Този самолет е уникален, защото е единственият по рода си, запазен в света. Няма друг музей, който притежава самолет от този тип. Друг уникат е спускаемият апарат на космическия кораб “Съюз 33”, с който през 1979 г. е осъществен полетът на първия български космонавт Георги Иванов, тук са и скафандърът и оригиналния костюм, с които е летял. Сред интересните експонати е най-серийно строеният български самолет “Лаз 7М”, конструиран от проф. Цветан Лазаров. Посетителите могат да се насладят на самолети от Втората световна война – “Як 9”, “Ли 2”, “Ил 2”, “Ту 2” и почти всички следващи модели. Като макет може да бъде видяно и най-новото попълнение в Българските ВВС - вертолетът “Кугар 701”. Представени са различни вертолети – от първите, които идват на въоръжение у нас през 1957 г. – “Ми 1” и “Ми 4”, до съвременния “Ми 8”. Във вътрешните експозиции са представени документи, лични вещи на пилоти, саби, детайли от самолети, авиационни двигатели и въоръжение, авиаторско облекло. На фототабла са изобразени архивни снимки и документи от историята на българската авиация и свидетелства за ежедневието на авиатора и живота на българските летища.

Музеят се намира на летище Крумово, на 12 км от Пловдив и на 6 км от Асеновград, следи се за разклона на Аерогара Пловдив. Вход 1 лв.

Работно време:

- от сряда до неделя

от 9ч. до 17ч. - лятно разписание

от 9ч. до 16ч. - зимно разписание

Работно време: 09:00 до 17:00

Крумово - Забележителност Крумово - Музей на авиацията - Снимка 1 Крумово - Забележителност Крумово - Музей на авиацията - Снимка 2 Крумово - Забележителност Крумово - Музей на авиацията - Снимка 3 Крумово - Забележителност Крумово - Музей на авиацията - Снимка 4 Крумово - Забележителност Крумово - Музей на авиацията - Снимка 5 Крумово - Забележителност Крумово - Музей на авиацията - Снимка 6