3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Село Крушовене

Price comment  Цена:
адрес:
Крушовене
имейл:
телефон:

Плажът на село Крушовене се намира на левия бряг на река Искър, само на няколко километра от мястото, на което тя се влива в Дунав. Той е типичен за долното течение на Искър, с по-скоро земен, отколкото песъклив бряг, обрасъл с тревиста растителност само на няколко метра от водата. Въпреки това обаче, ивицата е предпочитана за почивка особено през най-горещите летни дни, тъй като е чиста, дъното на реката е полегато, а водите й се движат бавно, така че няма опасност за хората, които искат да се изкъпят тук, въпреки че определена доза предпазливост не е излишна.

Тъй като селото е голямо за мащабите на България (повече от хиляда души), можете да дойдете тук спокойно и за няколко дни. Ако не сте привърженици на спането в палатка, кемпер или каравана на брега, имате възможност да отседнете в някоя от къщите за гости в селото. В случай, че предпочитате да прекарате незабравими нощи край лагерния огън, на брега на Искъра, от универсалните магазини в Крушовене можете да се заредите с всичко необходимо за целта.

Природата наоколо наистина е впечатляваща - тъй като наблизо се срещат втората по големина в Европа и най-дългата българска реки, мястото е предпочитано за гнездене и обитание на много редки водоплаващи птици, както и за виреене на доста растения, защитени от Червената книга. В землището на селото се намира и защитената местност “Генчов орман”, която е създадена, за да предпази вековна дъбова гора, едно от дърветата в която е на повече от пет века.

В селото функционират аптека и лечебница. Ако сте почитател на културния и исторически туризъм, само на десетина километра се намира Улпия Ескус (край село Гиген) - един от най-важните и цветущи градове по долното течение на Дунав по време на Римската империя и Византия. Дотам може да се стигне и пеша, но имайте предвид, че преходът с разглеждането на руините й, ще ви отнеме почти цял ден. С автомобил обаче се стига бързо. Плажът предлага и отлични възможности за риболов, което привлича много въдичари, желаещи да проверят слуката си.

  • Плажове
Крушовене - Забележителност Плаж Село Крушовене - Снимка 1 Крушовене - Забележителност Плаж Село Крушовене - Снимка 2 Крушовене - Забележителност Плаж Село Крушовене - Снимка 3