3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Бонинска Пещера

Price comment  Цена:
1
адрес:
Крушуна
имейл:
телефон:

Пещерата се намира на 2.5 км югоизточно от село Крушуна (Крушунските водопади), Ловешка област.

До 1972 г. е бил проучен само участъка до реката от Иван Личков. В периода 1974-75 пещерняците от клуб "Студенец" при тур. дружество "К.долина", Плевен проучват и картират 2753 м., през 1978 по време на международната пещерна експедиция „Дружба'88" се картират 133 м. след полусифона по течението на реката. В периода 1985-87 пещерняците леководолази от плевенския клуб „Студенец" преминават четири сифона по течението на реката и изследват последващата галерия и картират още 461 м. и общата дължината на пещерата нараства на 4015 м. След 1990 г. същия екип преминава сифона срещу течението и проучва 515 м. С новите части пещерата достига сегашната си дължина - 4530 м..- 7-ма по дължина в България.

Пещерата е двуетажна. Входа е с размери 7.5 х 3.8 м. Първия етаж е хоризонтална галерия с обща дължина 280 м. През летния сезон обикновено тя е суха, подът е глинест, на някои места покрит с чакъл и гравитачен материал, почти без образувания. В тази част скалите са силно корозирани и еродирани. Следват две зали една след друга. Сухи и пода им е покрит с глина. На около 25 м. от тях има езеро с размери 15 м. дължина, 10 ширина и максимална дълбочина 4 м. То се преминава с лодка.

На срещуположната страна на езерото има праг с височина 8 м. Когато е сух изкачването не е трудно. По-удобно е за него да се предвиди стълба -10 м. или въже около 15м. След изкачването на отвеса се попада в малка заличка с красиви но сухи синтрови езера с дълбочина 40 см. Красиви вкаменени водопади допълват интериора. Тук е едно от красивите места в тази пещера. След 30-40 м. се излиза на подземната река, от тук проникването става с лодки.

След езерото на горния етаж галерията продължава но вече суха. Височината е между 2-2.5м., а по пода има малки локви. На около 70 м. от двата отвеса има друг, на който светлината на прожекторите осветява дъното.

В ляво, срещу течението по реката пещерата продължава около 1300 м. Проникването с лодка в този участък е истинско удоволствие. Красиви куполообразни сталагмити, щитове, ребра и на всичко това човек се любува от лодката. Даже може да те хване морска болест, казват шегаджиите. Галерията лъкатуши непрекъснато. Ясно личат стари водни нива. фасетки има почти навсякъде. А еворзионните кубета, които в пещерата не са никак малко, са почти винаги с прави форми и ясно изразени.

Не по малко от 12 синтрови прегради, препречват езерото повечето от тях не се подават от водата, налага се слизане от лодката и прехвърлянето и в следващия участък. На много места трябва да се внимава, тъй като във водата има остри ножове и то покрити с вода, които могат да спукат лодката. По средата на водния път в тази галерия (не далече едно от друго) има обилно капеща вода от сталактитите. В други части на пещерата подобни явления не са забелязани.

Подземната река на пещерата продължава подземния си път през изворната пещера Водопада. Това е доказано с оцветяване на водата през 1988 г. по време на експедицията проведена през 1978 г.

За проникване в пещерата е необходимо подходящо облекло за водни пещери, добро осветление за 12 часа - карбидно или херметизирано и резерви към него, лодки, 10м. стълба или 15 м. въже.

  • Пещери
Крушуна - Забележителност Бонинска Пещера - Снимка 1 Крушуна - Забележителност Бонинска Пещера - Снимка 2 Крушуна - Забележителност Бонинска Пещера - Снимка 3