3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Кръстевич – хижа Ба...

Price comment  Цена:
адрес:
Кръстевич
имейл:
телефон:
00359887651858

Изходната точка на този туристически маршрут е село Кръстевич (община Хисаря, област Пловдив). До него се стига с транспорт от град Хисаря, макар при желание да е възможно разстоянието да се измине и пеша. По принцип трасето е планирано за три или четиридневен преход, за да имате възможност да се насладите на природните забележителности и да опознаете района.

От село Кръстевич за хижа „Бунтовна” също можете да се доберете с автомобил по 12-километров асфалтиран път, както и по туристическа пътека (за около 3 часа). Пешеходното трасе започва северно от селото и преминава през местностите Адатепе и Кюере. Оттук започва полегато изкачване по склоновете на Средна гора, като се минава през разнообразен терен, докато маршрутът достигне до Конска поляна. Местността е защитена заради вековната букова гора, която расте тук. Ако сте избрали опцията да обходите трасето по-бавно, можете да се възползвате от възможността да си починете на Конска поляна и да се порадвате на спокойствието, което предлага района.

Именно тук е разположена и хижа „Бунтовна”, позната със старото си име „Партизанска”. Тя се намира на 1200 метра надморска височина и е основен изходен пункт за изкачване на връх Вълк (1243 м; на един час от хижата) и град Панагюрище. От Конска поляна се открива прекрасна гледка към меките хълмове на Средна гора и Тракийската низина, зад която се различават мощните северни склонове на Родопите. При ясно време на югозапад се вижда Рила, а в западна посока погледът стига дори до Витоша. На север целият хоризонт е зает от сякаш безкрайната поредица върхове на Централна Стара планина.

Независимо дали решите да пренощувате в хижа „Бунтовна” или да продължите по маршрута още на същия ден, разстоянието от нея до следващата „спирка”, хижа „Барикадите” се изминава за около 3 часа, като се следва средногорското било. Пътеката е отлично маркирана, а от „Барикадите” можете да изкачите едноименния връх (1324 м), издигащ се над Медедере. Връх Барикадите е особено живописен, с меки склонове, покрити със стара букова гора, а тук-там са разпръснати грамадни гранитни канари.

От „Барикадите” до хижа „Чивира” (1370 м) се достига за около 2 часа с нормален ход, като отново се следва добре маркирана пътека по билото на Средна гора. Оттук маршрутът минава през местността Гробовете и излиза на панорамния връх Алексица (1534 м). Към изградената на югоизточния склон на едноименния връх (1450 м) хижа „Фенера” води стръмно спускаща се пътека. Слизането до град Хисар става през местността Присадите.

  • Маршрути
  • Хижи
Кръстевич - Забележителност Маршрут Село Кръстевич – хижа Барикадите - Хисаря - Снимка 1 Кръстевич - Забележителност Маршрут Село Кръстевич – хижа Барикадите - Хисаря - Снимка 2 Кръстевич - Забележителност Маршрут Село Кръстевич – хижа Барикадите - Хисаря - Снимка 3 Кръстевич - Забележителност Маршрут Село Кръстевич – хижа Барикадите - Хисаря - Снимка 4