3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Град Куклен – село Явров...

Price comment  Цена:
адрес:
Куклен
имейл:
телефон:

Изходната точка на маршрута е центъра на град Куклен, разположен на 7 километра южно от Пловдив. Оттук се тръгва към разположения над града манастир „Св. Козма и Дамян”. Изкачването е приятно, с лек наклон. Разстоянието се изминава за около ¾ час. Продължава се по маркировката за хижа „Руен” (зелено - червена), която води на юг.

След около час пътеката се разделя на две, като едната й част води към хижа „Здравец” (червената маркировка). Маршрутът продължава по зелената като на места излиза от гората и пресича поляни, което означава, че трябва да се внимава да не се изгуби пътеката. Още повече, че обозначенията понякога не са достатъчно на често.

На места трасето е обрасло, но все пак сравнително лесно проходимо. Приблизително час и половина след тръгване от изходната точка (с нормален ход) се стига до доста добре запазен римски мост. Хижа „Руен” е разположена само на около 15 минути след него. Тя е изходен пункт за едноименния връх (1326 м). Трябва да се има предвид, че през последните години хижата е доста занемарена и не работи. Не е ясно каква ще е съдбата й, но в момента може да се използва като прикритие само при внезапно влошаване на метеорологичните условия и за снабдяване с вода от външните чешми.

Само на десетина минути след хижата маршрутът достига до асфалтовия път. Оттук към село Яврово (община Куклен, област Пловдив) се стига по шосето, преминаващо през хубава широколистна гора. Преходът е лек и приятен и се изминава за малко повече от час. Първите сведения за Яврово за от времето на византийската власт по българските земи (1018 – 1185 година). За него се говори и в някои от писмените източници на кръстоносците, които владеели Пловдив и околностите му в началото на XIII век. В по-ново време Яврово е известно като родното място на големия български писател Николай Хайтов, като неговият дом е превърнат в къща-музей.

От Яврово до Куклен се върви по отлично разпознаваем черен път. Целият преход е изключително лек, като единственият по-неприятен участък е от разделянето на пътеките за хижите „Здравец” и „Руен” до достигането на втората. Приблизителната продължителност за изминаване на маршрута е 6 часа.

  • Маршрути
Куклен - Забележителност Маршрут Град Куклен – село Яврово – град Куклен - Снимка 1 Куклен - Забележителност Маршрут Град Куклен – село Яврово – град Куклен - Снимка 2 Куклен - Забележителност Маршрут Град Куклен – село Яврово – град Куклен - Снимка 3