3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Крепост Кастра Мартис - Кула

Price comment  Цена:
адрес:
Кула
имейл:
hristela@mail.bg
телефон:
+35993832020

Град Кула се намира в Северозападна България, на 35 км югозападно от град Видин. Останките на късноантичната крепост „Кастра Мартис” се намират в самия център на град Кула.

Крепостта е обявена за архитектурно-строителен паметник през 1965 г. Възникването й е свързано с историята на българските земи през римската и ранновизантийската епоха (I- VI век). Останките от крепостта са разположени в историческия парк „Кастра Мартис”, недалеч от тях се намира и музейната сбирка с откритията, направени при проучванията на крепостта. Крепостта охранявала важния римски път от Бонония (Видин) за Сингидунум (Белград).

При археологически проучвания е установено, че преди изграждането на крепостта, по същия склон, на който е разположена, е съществувало малко тракийско селище, в което животът е започнал още през първото хилядолетие преди новата ера и продължил и през първите векове на Римската империя. Крепостта се състои от две части - малко квадратно укрепление – квадрибургий, и кастел, разположен южно на него. Двете части са строени в различни периоди.

Изградената панорамна площадка към главната улица на града дава възможност на посетителите да се насладят на красотата на крепостта в целия й вид. Осигурено е и нощно осветление на кастела. От община Кула предлагат беседа с обиколка на крепостта на български език - 2 лв. за чужденци, 1 лв. за българи. Няма входни такси, крепостта е достъпна по всяко време.

  • Крепости
Кула - Забележителност Крепост Кастра Мартис - Кула - Снимка 1 Кула - Забележителност Крепост Кастра Мартис - Кула - Снимка 2 Кула - Забележителност Крепост Кастра Мартис - Кула - Снимка 3