4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Природна Забележителност
Хайдушки поляни

Price comment  Цена:
адрес:
Кутела
имейл:
телефон:

„Хайдушки поляни“ е местност в Родопите. Тя се намира на 15 км. източно от Пампорово на територията на община Смолян, в близост до село Кутела. Местността е в близост до HAO Рожен. Това невероятно и дивно място намиращо се в полите на Родопите има внушителна и съхранена от разрушителната човешка дейност природа. Изключително чистият въздух с много слънчеви дни през годината, растителността състояща се предимно от бял бор, бук, смърч, прекрасните и нежни цветове на кокичето, минзухара и глухарчето правят това място неземно красиво, спокойно и необикновено, подходящо за туризъм и релаксация. В местността „Хайдушки поляни” има изграден язовир-„Картола”, който допълнително допринася за колорита на това място. „Хайдушки поляни” е едно от средищата на боевете за освобождението на България. Неслучайно е изграден паметник в чест на участниците в Илинденско-Преображенското въстание през 1903 год. Тук се намира и музея на П. Шишманов – знаменосец на четата на К.Шишманов – Ахачелебийски окръг. Има красив параклис „Света Богородица” построен от даренията на жителите в околността. А за вашия спокоен отдих има много хубави хижи и вили – „Преспа”, „Момчил юнак”, и много други. Местността има и страхотен ресторант, който може да ви предложи невероятните родопски ястия, вкусни и изпитани във времето.

Хижа „Хайдушки поляни” е добре поддържана и предлага нощувка за около 10 лв. Около нея се носи аромат на бор и билки. Разстоянието до хижа „Преспа” е 45 минути. Интересни са маршрутите до Рожен, до връх Свобода, където е гробът на Момчил юнак, до село Манастир, където красотите не могат да се обходят на един дъх.

Кутела - Забележителност Хайдушки поляни - Снимка 1 Кутела - Забележителност Хайдушки поляни - Снимка 2 Кутела - Забележителност Хайдушки поляни - Снимка 3 Кутела - Забележителност Хайдушки поляни - Снимка 4