3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Къкринското ханче -последният по...

Price comment  Цена:
адрес:
Къкрина
имейл:
телефон:

Това е едно от местата, които ни връщат в гордото минало и ни карат да се замислим, посещението поражда много родолюбие и ни оставя да мислим дълго след като сме го напуснали. Къкринското ханче се намира в село Къкрина, на 17 км източно от Ловеч. То е дало последен подслон на Апостола на свободата Васил Левски преди да бъде заловен от турските заптиета призори на 27 декември 1872 г.

Революционният комитет изпада в тежка криза. Трябва да се спасява най-важното — комитетските пари и архивът. С голям риск за живота си Левски пристига в Ловеч на 25 декември 1872 г. На другия ден - 26 декември, в 4 часа следобед Левски, придружен от Никола Цвятков, тръгва за Къкринското ханче. Целта им е да пренощуват и на другия ден, съпроводени от Христо Цонев - Латинеца, да тръгнат по преки пътеки за Търново.

Те носят и комитетската поща. На 27 декември призори от 16—17 заптиета е заловен този, от когото трепери цялата империя. Завързан и окован в пранги, Левски е върнат пак в Ловеч, откъдето е закаран първо в Търново, а след това в София. На 19 февруари 1873 г. завършва един живот, за да започне вечното безсмъртие на идеите му.

В днешни дни ханчето е възстановено, издигнат е плета, който Левски се е опитал да прескочи онази злокобна утрин, а под стария бряст е поставена плоча, точно на мястото, където е заловен Апостола на свободата.

Къкрина - Забележителност Къкринското ханче -последният подслон на Апостола - Снимка 1 Къкрина - Забележителност Къкринското ханче -последният подслон на Апостола - Снимка 2 Къкрина - Забележителност Къкринското ханче -последният подслон на Апостола - Снимка 3 Къкрина - Забележителност Къкринското ханче -последният подслон на Апостола - Снимка 4 Къкрина - Забележителност Къкринското ханче -последният подслон на Апостола - Снимка 5