3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Кърджали - Регионален историческ...

Price comment  Цена:
1
адрес:
Кърджали, 4, ул. Републикан...
имейл:
hmuzkkj@infotel.bg
телефон:
+35936163587

Музеят се намира в близост до центъра на града, до изходния път към гр. Хасково. Сградата е построена в началото на 20-те години на ХХ-ти век, по проект на проф. арх. Померянцев, преподавател в Художествената академия в Санкт Петербург. Както повечето музейни сгради в Българи и тази първоначалното е била създадена за друга цел. Идеята е била там да се помещава медресе (мюсюлманско духовно училище). Поради различните превратности на съдбата, това никога не се случва, но началният замисъл за функцията на сградата налагат нетипични, на пръв поглед, за нашите земи архитектурни решения. Доминиращи във фасадата са мароканските арки и детайли напомнящи архитектура на арабския свят. Поради уникалния си вид, сградата е обявена за паметник на културата с национално значение. Експозицията на музея се състои от три раздела – Археология, Минералогия и Етнология. За всеки един от тях е отделен по един етаж. На първия етаж е археологията, като находките са разположени хронологично в 5 стаи. Препоръчително е от входа да се насочите наляво, за да ги разгледате от най-ранен период. Ще видите находки от неолитните селища в Кърджали и Крумовград, керамични съдове, праисторически съдове, култови масички, каменни сечива, възстановка на част от селищната могила при село Самоводене. Много интересна е нумизматичната колекция на музея. Следват находки от вила Армира(край Ивайловград), известна в пищната си декорация. Така преминаваме към средновековието и много любопитната възстановка на катапулт в реални размери. Вторият етаж е много красив с изложените скъпоценни и полускъпоценни камъни, а разходката в следващите стаи продължава с преставените следи на растения и животни, запечатани в камъка, както и хербаризирани растения. Третият етаж е зает от етнографската експозиция на музея. Основно място в нея е отделено на характерните за този край занаяти и по-специално на тютюна. Обърнато е внимание и на млекопреработването, чрез представената възстановка на мандра.

На този етаж може още да се видят характерните за тази част на България народни носии. Колекцията е богата и представя мъжките и женски костюми на християни и мюсюлмани. Музеят разполага с голям двор с лапидариум и много красиви градини. Вход за възрастни 2 лв, за учащи 1 лв.

Работно време: 09:00 до 17:00

Кърджали - Забележителност Кърджали - Регионален исторически музей - Снимка 1 Кърджали - Забележителност Кърджали - Регионален исторически музей - Снимка 2 Кърджали - Забележителност Кърджали - Регионален исторически музей - Снимка 3