3 stars 3 stars 3 stars

Град
Кърджали

Price comment  Цена:
адрес:
Кърджали
имейл:
info@tic-kardjali.bg
телефон:
+359892470657

В сърцето на Източните Родопи на двата бряга на древната река Арда е разположен Кърджали – един град с необикновено минало и богата история. В продължение на три хилядолетия този край е бил люлка на различни цивилизации и култури. Тук са си дали среща траки, елини и римляни; славяни и прабългари, византийци и латинци. И днес личат следи от славното минало на Първото и Второто българско царство. Многобройни са легендите и преданията за Кърджа Али - обикновен човек, военачалник и светия, чието име е взел град Кърджали. Според легендата, когато османците нападнали Родопите по времето на султан Мурад I (1360 – 1389 г.), войските били предвождани от военачалника Кърджа Али. Той паднал убит в едно сражение и на негово име било наречено новото селище.

Районът на Кърджали е добре известен с многобройните крепости и храмове, датиращи от древността. На 15 км от гр. Кърджали пък се намира скалният град Перперикон - един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. На 11 км източно от гр. Кърджали, до с. Широко поле, се намира крепостта Моняк. Построена през XII – XIII век, тя е една от най-високо разположените и най-големи средновековни крепости в Родопите със защитена площ над 50 дка. Една от забележителностите на Кърджали е Регионалният исторически музей. Той се помещава в красива сграда, строена в началото на 20-те години на ХХ век. Музеят е разположен в прекрасен парк, в който могат да бъдат видени около 30 растителни вида, характерни само за България. В Кърджали се намира един от значимите средновековни паметници - храмът „Св. Йоан Предтеча” в кв. „Веселчане”, реставриран през 2000 година. В квартал „Гледка” е разположен друг манастирски комплекс – „Св. Успение Богородично”, състоящ се от църква и манастир. Интерес за туристите представлява фактът, че в църквата се съхранява частица от кръста на Христос, открита в реликвариум при разкопки на Перперикон през 2002 година. На около 17 км от гр. Кърджали се намира пещерата Утроба. Недалеч от града има два големи язовира – „Студен кладенец” и „Кърджали”, които са предпочитани места за риболов и отмора. В града и околностите му има хотели и места за настаняване, както и разнообразни заведения за хранене.

Работно време на Историческия музей в Кърджали:

Целогодишно: 9:00-12:00 и 13:00-17:00 ч., почивен ден – понеделник.

Входна такса: възрастни – 3 лв., учащи и пенсионери - 1 лв.

Кърджали - Забележителност Кърджали - Снимка 1 Кърджали - Забележителност Кърджали - Снимка 2 Кърджали - Забележителност Кърджали - Снимка 3 Кърджали - Забележителност Кърджали - Снимка 4 Кърджали - Забележителност Кърджали - Снимка 5 Кърджали - Забележителност Кърджали - Снимка 6 Кърджали - Забележителност Кърджали - Снимка 7