3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Град Кърджали - хижа Бор...

Price comment  Цена:
адрес:
Кърджали
имейл:
телефон:
00359897994936

Изходната точка на маршрута е град Кърджали. Тръгва се на запад, за да се достигне до малък водопад, край който се намира живописното скално образувание Айрян дере. Разстоянието от града дотук е само около километър. Трасето продължава към село Енчец, разположено на брега на язовир “Кърджали”. Пътят минава покрай кариера за добив на бял бентонит (седиментна скала, използвана в строителството), която остава вдясно.

В село Енчец има сравнително добра туристическа инфраструктура, тъй като то е едно от основните дестинации за отдих по бреговете на язовир “Кърджали”. Намира се на седем километра от областният град и предлага къщи за гости и места за хранене. След като се полюбувате на красивата природа в околностите на един от най-големите изкуствени водоеми на територията на България, можете да продължите по маршрута за село Дъждовница.

По пътя между двете села расте огромен вековен дъб с височина 18 метра. Дъждовница също се намира в близост до язовир “Кърджали”, след чието построяване става по-посещавано, тъй като главният път е отклонен и минава през него. Селото е разположено на невисоко скалисто плато и предлага красива панорама към язовира и околностите му. След като го подмине маршрутът достига до водослива на двете малки рекички Дъшдовнишко и Костинско дере. В тази район туристът някак неусетно попада във водовъртежа на хилядолетията, защото околните скални образувания са покрити с много изкуствено издълбани от траките ниши, използвани за култови обреди и церемонии.

От водослива трасето продължава по Костинското дере и след около километър ни извежда до Скалния прозорец - природна забележителност, намираща се в близост до селата Крушка и Голяма бара. Районът на каменния феномен е обявен за защитена местност. Скалния прозорец е формиран в продължение на много хилядолетия от водите на буйното Костинско дере, които са го превърнали в естествен мост с височина 10, дължина 15 и ширина 7 метра.

Маршрутът постепенно започва да следва Дъждовнишкия ръкав на язовир “Кърджали”, по чийто бряг могат да бъдат видени множество интересни и причудливи скални образувания. Трасето все така следва брега на водоема и ни извежда в село Пъдарци. Оттук се продължава на север, след което се прави плавен завой на северозапад и се достига до крайната точка на маршрута - хижа “Боровица”. Тя е разположена на малък полуостров на язовир “Кърджали” и представлява масивна триетажна сграда с капацитет 50 места. Предлага уют, спокойствие и изобилие от красиви гледки. Целият преход се изминава за около 5 часа.

  • Маршрути
  • Хижи
Кърджали - Забележителност Маршрут Град Кърджали - хижа Боровица - Снимка 1 Кърджали - Забележителност Маршрут Град Кърджали - хижа Боровица - Снимка 2 Кърджали - Забележителност Маршрут Град Кърджали - хижа Боровица - Снимка 3 Кърджали - Забележителност Маршрут Град Кърджали - хижа Боровица - Снимка 4 Кърджали - Забележителност Маршрут Град Кърджали - хижа Боровица - Снимка 5