3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Кърджали - крепост Монек

Price comment  Цена:
адрес:
Кърджали
имейл:
телефон:
0035956825772

Този приятен маршрут има за изходна точка Кърджали. Първоначално се върви през парк “Простор”, откъдето по хубав път може да се стигне до село Сипей. Разстоянието е два километра. Най-голямата му забележителност са останките на тракийска крепост, разположени на около 300 метра от него.

След още два километра (североизточно от Кърджали) се стига до село Повет. От него се тръгва към следващото село - Зимзелен, край което се намира прочутият скален феномен Каменната (Вкаменената) сватба. Заедно с Каменните гъби край село Бели пласт, тя е част от така наречените Кърджалийски пирамиди - скални образувания, “разпръснати” по родопските ридове Каяджик и Чуката. Скалите достигат височина 10 метра и са разположени на площ от около 50 декара.

Названието си Каменната сватба дължи на причудливите образувания, приличащи на две великански фигури, заобиколени с множество други. Цялата композиция напомня брачна церемония. Народът е измислил и подобаваща легенда, за да обясни феномена. Според нея момък от Зимзелен се влюбил в девойка от съседно село. Когато сватбарите я взели от родното й място и тръгнали да се връщат, внезапно духнал вятър, отнесъл булото на невестата и разкрил чудната й красота. Всички участници в процесията занемели, а бащата на младоженеца завидял на сина си. Разгневени от нечистите му помисли, висшите сили вкаменили цялото множество.

Според изглеждащата не по-малко приказно за незапознатите версия на учените Каменната сватба започнала да се формира преди около 40 милиона години, когато Източните Родопи се намирали на дъното на море. Вследствие на вулканична дейност се образували скалите, които след оттеглянето на водата били подложени на действието на стихиите. Така се образували причудливите им форми, впечатляващи туристите днес.

Оттук маршрутът продължава на югоизток и ни превежда през селата Панчево и Гъсково, за да се озовем в Широко поле (8-9 километра от Кърджали). На два километра южно от него се намира средновековната крепост Монек, известна на местните с името Асара. Тя е една от най-големите в Родопите и е построена на връх Шеста крепост (586 метра надморска височина), който сега се издига над язовир “Студен кладенец”.

Запазени са големи участъци от външната крепостна стена, висока на места до 8 метра. Сред археологическите находки са останки от кули, резервоари за вода, множество артефакти, свързани с занаятчийството, бита и военното дело на предците ни.

От село Широко поле можете да се приберете до Кърджали с транспорт или да тръгнете по стария път, който минава покрай кариери за трас и зеолити. Общата продължителност на прехода е около 5-6 часа.

  • Маршрути
  • Крепости
Кърджали - Забележителност Маршрут Кърджали - крепост Монек - Снимка 1 Кърджали - Забележителност Маршрут Кърджали - крепост Монек - Снимка 2 Кърджали - Забележителност Маршрут Кърджали - крепост Монек - Снимка 3 Кърджали - Забележителност Маршрут Кърджали - крепост Монек - Снимка 4 Кърджали - Забележителност Маршрут Кърджали - крепост Монек - Снимка 5 Кърджали - Забележителност Маршрут Кърджали - крепост Монек - Снимка 6