3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Боровица – пещера У...

Price comment  Цена:
адрес:
Кърджали, Парк Простор
имейл:
info@kardjali-tourism.info
телефон:
0035936122719

Изходната точка на маршрута е разположената на брега на язовир „Кърджали” хижа „Боровица” (385 метра надморска височина). До нея се достига по 18-километров асфалтиран път от град Кърджали. Тя предлага всички необходими условия за хубава почивка сред красивата природа на Източните Родопи.

Само на около час път от хижата се намира пещерата Утробата (позната и като Вулвата). Първоначално се върви по асфалтов път в посока към язовир „Боровица”. Изходната точка е обозначена с информационна табела. После се поема по пътека, която е камениста и сравнително стръмна, но сравнително добре обозначена. След като се изкачи билото, трасето се разделя, като маршрутът продължава вляво. Оттук до пещерата се стига за около 5 минути.

Утробата е разположена в скални формации на пътя между селата Дъждовница и Ненково, в местността Тангардък кая. Стените й са изкуствено обработени още в предтракийската епоха, така че да се засили дадената й от природата форма на вулва (особено ясно различима при входа). По всичко личи, че пещерата е използвана за култово средище, свързано с почитанието на оплодителната сила, защото в самото й дъно е изграден олтар, върху който пада слънчев лъч точно по пладне в най-късия ден на годината. По-късно на същото място е имало и тракийско светилище, а в подножието на каменните феномени бликат два извора, чиято вода според преданията е свещена и лековита.

Скалите наоколо също изобилстват от мегалитни паметници. На много места са издълбани ниши с правилна форма. Всички тези древни артефакти свидетелстват за развита цивилизация, обитавала този района още преди 5-6 хиляди години. Част от тях са свързани с култа към плодородието и природните сили, за други се предполага, че са изпълнявали ролята на древни астрономически обсерватории, позволяващи да се следи движението на небесните тела.

Преходът е сравнително лесен и много кратък и си заслужава да го предприемете, за да усетите магическата сила на природата по долината на река Арда. Нужно е да внимавате, защото на някои места отклоненията от пътеката не са добре обозначени и може да се заблудите, така че да ви се наложи да се връщате. Маршрутът е подходящ за неопитни, възрастни туристи и групи с малки деца.

  • Маршрути
  • Пещери
  • Хижи
Кърджали - Забележителност Маршрут Хижа Боровица – пещера Утробата - Снимка 1 Кърджали - Забележителност Маршрут Хижа Боровица – пещера Утробата - Снимка 2 Кърджали - Забележителност Маршрут Хижа Боровица – пещера Утробата - Снимка 3 Кърджали - Забележителност Маршрут Хижа Боровица – пещера Утробата - Снимка 4 Кърджали - Забележителност Маршрут Хижа Боровица – пещера Утробата - Снимка 5