3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Карангил

Price comment  Цена:
адрес:
Кърджали
имейл:
телефон:

Пещера Карангил се намира във варовиковият масив под крепостта “Хисара”, на 15 минути пеша от центъра на с. Широко поле - област Кърджали. Образувана е във варовикови скали, триетажна, обитавана от различни видове прилепи и единствения в света паяк "Centromerusmilleri". Дължината й е 490 м; денивелацията: +15 м; надморската височина: 340 м. Това е триетажна и суха пещера, най-дългата в Източните Родопи. Първият етаж е с дължина 180 метра. В него се навлиза през два вертикални входа, които са сравнително тесни. Преди повече от 40 години първият етаж е бил наводнен, но с течение на времето водата се е просмукала и изчезнала. Недалеч от него е най-голямата зала на пещерата. Тя е била дъно на подземно езеро, но при строежа на близка чешма водата се е просмукала и сега дъното е сухо.

До втория етаж се стига след преодоляването с помощта на въже или стълба на 10-метров комин. Разположен е над първия етаж и е с размери – дължина над 65 м. и средна височина 2 м. Подът е покрит със скални отломки и прилепно гуано. Първият и вторият етаж са обитавани от прилепна колония. Третият етаж е трудно достижим, даже и с алпийска техника.

По пода на третия етаж са открити керамични фрагменти от ранната бронзова епоха. Близо до сегашния и вход са открити монети от времето на римските императори Септимий Север и Гордиан II. Има опасност от каменопади и свличания. През пет метров тесен комин се стига до третия етаж.

По стените и тавана има драперии (завеси), сталактити 50 и сталагмити. Пещерата е в пласт от много меки варовици, на места има свличания на пръст и камъни, които ограничават достъпа до някои от проходимите преди галерии.

Установени са 11 вида безгръбначни животни, от които най-интересни са паякът Centromerus milleri, стоножката Rhodopiella beroni и бръмбарите Bureschiana drenskii и Laemostenus cimmerius. В пещерите живеят два вида подковоноси прилепи, големи нощници (M. bly thii/ myotis) и дългокрили прилепи.

Пещерата не е подходяща за посещение през зимата

  • Пещери
Кърджали - Забележителност Пещера Карангил - Снимка 1 Кърджали - Забележителност Пещера Карангил - Снимка 2 Кърджали - Забележителност Пещера Карангил - Снимка 3