3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Утробата

Price comment  Цена:
адрес:
Кърджали
имейл:
телефон:

Пещерата – Утроба, получила названието си заради формата си, която е хоризонтално разположена. Входът е естествен процеп в скалата, който е дълбок 22 метра, като последният метър и половина е допълнително изсечен от човека. Представлява олтар, висок около 1,3 м, направен във формата на утроба, като в центъра е направена малка дупка (5х10 см). Кухината на пещерата е висока 3 метра и има форма на рог – стесняваща се към дъното. Заключението на учените е, че тази пещера е тракийски храм от XI – X век пр. Хр.

За разлика от безводието в района на село Ненково, от пещерата струи вода, която се събира в малък басейн в подножието й. От там се просмуква от скалата, но не пресъхва никога. Предизвикателствата човек да стигне до тук са много.

Пещера Утробата е южен вход, таванът и сякаш е разрязан по средата и след това е залепен. На него има специално направена цепнатина, през която точно в дванадесет часа на обяд прониква един слънчев лъч, след което започва най-вълнуващото. Няколко минути той нараства, движейки се бавно към олтара. Стигайки малката дупка, лъчът се задържа за кратко, трептейки. В деня на пролетното равноденствие, слънчевият лъч се уголемява и влиза точно в дупката на олтара, като се задържа потрепвайки няколко минути. Действието олицетворява оплождане, свещеният брак между скалата и Слънцето, възраждането на живота. До момента това е единствената открита подобна пещера в света. Това поразително явление може да се види и дори да се заснеме само през един ден в годината – на Рождество!

Пещерата е изследвана за пръв път през лятото, когато спелеолозите забелязал лъчът да се прокрадва през дупчицата, но достигнал дължина едва 2 метра. Общата му дължина, която той достига на Коледа (когато осветява олтара) е 22 метра.

Пътят, на който се намира тракийското светилище е приблизително на 30 км от Кърджали, между селата Дождовница и Ненково в местността Тангардък Кая.

Внимателно трябва да се следи за поостаряла табела, сочеща началото на пътеката, водещо до мястото. Маршрутът е осеян от знаци от природата, с чиято помощ след един два часа се стига до скалното чудо. Ориентирите са скални ниши ( с формата на малки прозорци или полумесеци), византийска крепост, намираща се на хълм, високо над туристическата пътека и отново скални ниши и скалата с форма на бъдеща майка. Добре екипиран и средно издържлив турист би могъл и през зимата да стигне до пещерата и да стане свидетел на вълнуващия момент в края на декември.

  • Пещери
Кърджали - Забележителност Пещера Утробата - Снимка 1 Кърджали - Забележителност Пещера Утробата - Снимка 2 Кърджали - Забележителност Пещера Утробата - Снимка 3