3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Стълбица

Price comment  Цена:
адрес:
Кърпачево
имейл:
телефон:

До пещерата се стига, като се тръгне от центъра на село Кърпачево (от читалище Христо Кърпачев) на запад по асфалтовата улица (има табелка), която води до първия разклон в края на селото – продължава се наляво през полето по черния път. На следващият разклон се продължава отново по левия път (направо – има табелка). Скоро следва нов разклон, на който този път се завива надясно по тревния път. Входът на пещера „Стълбицата” е на стотина метра. Около входът й са разположени пейки, масички, информационна табела, заслон, барбекю, тоалетна, можете да паркирате тук.

Пещера „Стълбица” е сред най-красивите и уникални пещери в Деветашкото плато. Тя е труднодостъпна и за проникване в нея е необходимо специална екипировка. Стръмна и дълбока е, преходът из недрата не е лек, но със сигурност си заслужава! Бродейки през неравните и подземни тунели може да се насладите на невероятно красивите и пещерни образувания, синтровите езерца и много други невероятни гледки.

Пропастната пещера „Стълбица” е наречена така заради стъпаловидното й развитие в дълбочина, както и заради поставената в миналото от местното население дървена стълба, по която се е слизало до пещерната зала. Сега достъпът до пещерната зала е по стабилна метална стълба с перила.

Когато слънцето огрява средната част на пещерата в близост до края на стълбата и влагата от осветеното място започва да се изпарява, мястото добива мистично очарование - сякаш древни духове се изправят от пръстта на дъното. Ако някой улови този момент и застане близо до процепа, силуетът му се осветява по приказен начин и изглежда сякаш около тялото блести огромен ореол.

Красотата на пещерния феномен е невероятна и си заслужава да станеш свидетел на неповторимото изживяване из дебрите на пещера „Стълбицата”.

За разглеждане на по-интересните обекти в пещерата фенерът е задължителен. Вдясно от стълбата в долната част на пещерата има голям камък с изключително красиви образувания откъм тъмната му страна.

Моля бъдете внимателни - слизането на тази дълбочина не е за хора със слаби сърца!

  • Пещери
Кърпачево - Забележителност Пещера Стълбица - Снимка 1 Кърпачево - Забележителност Пещера Стълбица - Снимка 2 Кърпачево - Забележителност Пещера Стълбица - Снимка 3