2 stars 2 stars

Град
Кюстендил - град на художниците,...

Price comment  Цена:
адрес:
Кюстендил
имейл:
turizam_kn@abv.bg
телефон:
0035978551019

Намира се в близост до границата с Република Македония и с Република Сърбия. Кюстендил е балнеоложки и туристически център с национално и международно значение, археологически и архитектурен резерват, изходен пункт за туризъм и ски-спорт в планината Осогово. Южно от града се издига хълмът "Хисарлъка" - североизточно разклонение на Осогово. На територията на града бликат множество топли минерални извори с лечебни свойства. Те са съсредоточени в разлома, разделящ планината Осогово от Кюстендилската котловина в една ивица дълга около 1 км и широка 200-250 м. Изворите са 40 на брой. Минералната вода при каптажа е с температура 74° С - една от най-горещите в страната. Тя е бистра, безцветна със силен мирис на сероводород. Притежава доказани лечебни свойства за определен род заболявания. Кюстендилските минерални извори са благоприятни за лечение на дихателните пътища, на опорно-двигателния апарат и гинекологични заболявания. Центърът на град Кюстендил, под който се намира античният град Пауталия, е обявен за Национален архитектурен и археологически резерват “Пауталия – Велбъжд”. Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора"съхранява и експонира произведения на едни от най-изтъкнатите художници в региона, а постоянната експозиция „Майстора” представя повече от 200 творби на великия художник.

Кюстендил е център на земеделски район с вековни традиции в областта на овощарството, поради което градът и околностите му са известни като “овощната градина на България”. Трябва да посетите лесопарк „Хисарлъка“. Намира се на едноименния хълм непосредствено над града. Специално за пешеходците има изградена пешеходна алея, започваща от стадион "Осогово". В парка се намира и Зоологическата градина на града, в която могат да се видят различни видове животни. На най-високата част на хълма се намира средновековната крепост Хисарлъка. В кв. Колуша се намира средновековната църква Св. Георги, а до централния площад ще откриете църквата Успение Богородично. Изложбената зала на Историческия музей се подвизава в джамията Ахмед Бей. В града са запазени множество възрожденски къщи.

През юни месец се провежда „Празник на черешата”, който продължава три дни, а през октомври „Празник на плодородието”. На 29 януари е официалния празник на града.

Кюстендил - Забележителност Кюстендил - град на художниците, плодородието и минералната вода - Снимка 1 Кюстендил - Забележителност Кюстендил - град на художниците, плодородието и минералната вода - Снимка 2 Кюстендил - Забележителност Кюстендил - град на художниците, плодородието и минералната вода - Снимка 3 Кюстендил - Забележителност Кюстендил - град на художниците, плодородието и минералната вода - Снимка 4 Кюстендил - Забележителност Кюстендил - град на художниците, плодородието и минералната вода - Снимка 5 Кюстендил - Забележителност Кюстендил - град на художниците, плодородието и минералната вода - Снимка 6 Кюстендил - Забележителност Кюстендил - град на художниците, плодородието и минералната вода - Снимка 7