3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Кюстендил - Къща-музей Ильо Войв...

Price comment  Цена:
адрес:
Кюстендил, 189, ул. Цар Осв...
имейл:
телефон:
0035978550126

Къщата-музей "Ильо Войвода" представлява постоянна музейна експозиция към Регионалния исторически музей в гр. Кюстендил. Помещава се в къщата, в която е живял известният революционер Илиьо Войвода, командир на доброволческа чета в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г.

В реставрираната къща на Ильо войвода е уредена експозиция на тема “Национално-освободителните борби на населението от Кюстендилския край”. Тя проследява борбите на българското население от XV век до Освобождението и приноса му за освобождението и обединението на българския народ в края на XIX и началото на XX век.

Експозицията е разположена в шест зали на площ от 150 кв. метра и съдържа около 800 експоната. Тя проследява национално-освободителните прояви на населението в Кюстендилския край до Освобождението на България. Основни акценти в нея са отделени на живота и делото на Ильо войвода, Разловското въстание от май 1876 г., участието на местното население в българското опълчение и освобождението на града от османско владичество през януари 1878 г. В зала №. 6, която е открита през октомври 2003 г., са показани ролята и мястото на Кюстендил в борбите за освобождение на Македония до началото на 1950-те год.

Работно време: 09:00 до 17:00

Кюстендил - Забележителност Кюстендил - Къща-музей Ильо Войвода - Снимка 1 Кюстендил - Забележителност Кюстендил - Къща-музей Ильо Войвода - Снимка 2 Кюстендил - Забележителност Кюстендил - Къща-музей Ильо Войвода - Снимка 3